Hela kostcirkeln?

En fråga till: kan man leva på endast pepparkakor? Och i sådana fall; hur länge innan man ramlar ihop i en benrangelhög och helt enkelt dör?

3 reaktioner på ”Hela kostcirkeln?

  1. Jag tror att du skulle vara förvånad hur länge man kan klara sig på pepparkakor! Första frågan är: får du rätt balans av fett, protein och kolhydrater? WHO säger att kolhydrater ska stå för mellan 55% och 75% av din kaloriintag, protein mellan 10% och 15% och resten fett. Pepparkakor är 72% kolhydrater, 15% fett men bara 5% protein per vikt (lite lågt kanske). Sen har man den totala mängder protein som din kropp behöver. Kvinnor behöver cirka 30-40g protein varje dag vilket skulle innebär en diet av 600 – 800g pepparkakor om dagen för att nå din optimal protein intag. En aktiv kvinna behöver 2.200 kcal varje dag, 100g pepparkakor innehåller 456 kcal vilket motsvarar då 500g pepparkakor om dagen. Tyvärr så innehåller pepparkakor bara 1,5% fiber vilket är ju för lågt, men om man äter förpackningen till efterrätt så borde du kunna få upp det till den rekommenderade nivå (27-40g). Sen har vi vitaminer och mineralier. Pepparkakor är rik i D-vitamin, folat, järn, och zink. Lite för lågt kalcium nivå men det kan du lösa enkelt med ett glas mjölk (som skulle också lyfta din protein intag). Däremot c-vitamin och de b-vitaminer saknas helt – du skulle nog behöva komplettera med vitamin tabletter.

    Slutsatsen? Enbart pepparkakor skulle leda troligtvis till för hög fett intag, tarmproblem, och c- och b- vitaminbrist. Men 500g pepparkakor kompletterat med lite wellpapp, ett glas mjölk och en vitamintablett om dagen så äter du nog mer hälsosamt än 90% av befolkningen i USA!

  2. Ha ha ha ha ha ha ha! Jag är jävligt sugen på wellpapp faktiskt. Nu vet jag att det inte bara skulle vara ok att rota i återvinningsförrådet här på jobbet, utan till och med hälsosamt. Tack Mark för den informationen! Ovärdelig.

  3. Ping: Klocka utan visare | Konsten att överleva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *