Övning: Kreativa möten med dig själv

Det här kan låta krystat vid första anblicken, men om du verkligen väljer att genomföra de här mötena kommer du att märka att det hjälper dig att få perspektiv. Egentligen handlar det om reflektion och det är inte direkt någon nyhet att det fungerar som metod.

Under processen ska du boka in möten med dig själv, i en kontext som är helt friktionsfri för dig. Får du inte till det varje vecka så försök med varannan – gör så gott du kan. Tänk att du ändå försöker då och då! Du kommer älska de här stunderna. De är beroendeframkallande!

Du ska inte möta någon annan eller ”passa på att ta ett kreativt möte när jag ändå hänger tvätten.” Du ska vara ensam och aktivt avsätta ett par timmar i en miljö och i en aktivitet som du tycker om – museum, läsa, gå på bio eller teater, lugn promenad, picnic till skogen, gå till en plats du tycker om. Syftet är att du ska välja dig själv och i den situationen tillåta dig själv att bara ha kul, utan krav. 

Inte heller detta är ett måste, men effekten blir enormt mycket större om du lämnar mobilen hemma. Du kommer bli förvånad över känslan om du inte är van. Och säkert också förvånad över hur sällan någon ändå behöver få tag på dig av någon livsviktig anledning.

Även här blir rutinen viktig. Lägg in dina möten i kalendern med lagom ambitionsnivå – och ta dem på allvar. Släpp alla krav och prestationer och funderingar om framtiden. Bara gå på ditt möte och njut av att vara i ett tillstånd som du tycker om. 

  1. Skriv en lista på aktiviteter du tänker göra under dina möten – alla saker ska vara lustfyllda och kravlösa. Det behöver inte vara olika saker varje gång, men försök få in viss variation.
  2. Öppna kalendern och planera in dina möten – cirka 2 timmar vid varje tillfälle.
  3. Ta gärna för vana att reflektera, i skrift, över hur varje möte känts för dig. Vad tänkte du på? Hur kändes det? Hur vill du förändra till nästa gång? Den här analysen blir intressant och viktigt att kunna komma tillbaka till under kursens gång för att se vad som förändras hos dig i förhållande till dina möten. Hur utvecklas dem? Ändras dina krav? Går något från att ha varit jobbigt till att bli njutbart? Det blir en bra visualisering av hur din process fortskrider.

Syfte: Att återerövra din mentala frihet och ta en paus från alla måsten. Att koppla upp mot den delen av dig som ofta annars stoppas undan i vardagen. Att fylla på den kreativa reserven.