Mjölk, frukostbröd, morötter, toapapper. Projektplaner, rapporter, mail, analyser. Arga arga lappar i köket? Ett och annat analogt vykort på semestern, om du orkar?
Mycket mer skrivande än så kanske det inte blir i ditt liv? Gott så. Men jag vill slå ett slag för att upptäcka hur mycket skrivandet kan tillföra om man gör det tillsammans, med en gemensam agenda. Särskilt på jobbet. Och särskilt i team som ska åstadkomma stordåd, kläcka idéer och lösa problem ihop.
I skrivandet som gemensam aktivitet finns nämligen många dimensioner- Du som är chef eller ledare kan, med väldigt enkla medel, bygga teamets gemensamma brainpower bara genom att plocka fram penna och papper och leda in skrivövningarna på önskvärda vägar.
Underlaget finns ju redan där – inuti huvudet på var och en av dina medarbetare. Du behöver bara ge dem förutsättningarna att tänka tillsammans och metod att förvalta det som bubblar upp i rummet. Skapa forum för delaktighet – och du kommer att få delaktighet tillbaka. Det är inte ens krångligt, du har tillgång företagets kraftfullaste idébank rakt framför dig
Där finns oupptäckt kreativitet, innovation, motivation och mäktiga tankekedjor. Där finns den gemensamma företagsstoryn och möjligheten att låta alla komma till tals. Och det är ett enkelt, billigt och nära.
Att våga blåsa av en intern skrivworkshop som uppstyrd aktivitet på kick-offen, är ett utmärkt sätt att få med alla i en kreativ rörelse. Även den som påstår sig inte kunna skriva får ut något. Det handlar om att kicka igång en intern process i varje medarbetare som, förvaltat på rätt sätt, får effekter långt utanför workshoptillfället.
Skrivandet blir en lugn och eftertänksam plats, en möjlighet att få tänka till punkt i en tillvaro där det mesta ska ske nu, eller kanske till och med nyss. Det väcker skratt, igenkänning, känslor och energi. Det blir en del av er gemensamma storytelling och resultatet blir rakare ryggrader och öppnare blick.
Att använda det gemensamma kreativa skrivandet är helt enkelt oslagbart som utveckling – både på det individuella planet och för grupper som ska jobba tillsammans.
Ett kreativt ledarskap
Människor som får syn på och blir uppmuntrade att använda sin egen kreativitet, blir också mer motståndskraftiga och står stadigare i tron på sig själva. Hållbarhet på riktigt. Som ledare är det en fin och kärleksfull gåva att ge dina medarbetare.
Ibland är det enkla också det absolut mest fantastiska. Papper, penna och några genomtänkta skrivövningar är allt du behöver för att komma igång.
Låt människorna i organisationen skina och ta plats med sina ord. Låt analytikern bli poeten, IT-chefen bli en storyteller och projektledaren kasta loss från allt ansvar och driva ut på kreativitetens stormiga hav. Låt nya personliga sidor öppnas upp i teamet och låt gruppen få förståelse för olika tankesätt.
Det är i skrivworkshopen som vi upptäckt att våra olikheter på riktigt är en styrka. Njut av att få fram texter som är poesi, som är affärsutveckling, som är känslosamma, som är berörande, fantasifulla, gränslösa. Kanske sår ni till fröet för nästa stora produktutvecklingssteg tillsammans?
Det kan hända. Men bara om du låter det ske…
Om du är en nyfiken och öppen chef eller ledare och läser det här – prova att leda ditt team in på den kreativa vägen.
Varför du regelbundet vill köra skrivworkshops på kick-offen:
- Det är en hållbar, enkel och billig metod som är kraftfullare och effektivare än många andra kick-off-inslag.
- Teamet lär känna varandra på nya sätt och fler dimensioner av samarbetet blir synligt.
- Du förvaltar teamets befintliga kompetens och får ett resultat som sträcker sig långt utanför workshopen.
- Du bidrar till kreativ affärsutveckling och gör alla delaktiga.
- Du injicerar energi i teamet och förenar nytta med nöje. Det är roligt att skriva ihop – och resultatet håller långt efter att ni löst upp workshopen.
Senaste kommentarer