Metaforer och liknelser är som kusiner (se där – en liknelse!) och är en så stor och vital del av det skrivna språket att vi många gånger inte ens tänker på att de finns där. Jag är ingen språkvetare, men jag vet hur det känns att hitta, utforska och använda liknelser och metaforer för att berika texter och måla bilder som gör läsaren glad, berörd, engagerad och kanske irriterad. I den här övningen vill jag utmana dig i liknelse-fomulering.
Skillnaden mellan metafor och liknelse är hårfin, men märkbar. En metafor är en icke-jämförande bild – en visualisering – där betydelsen liksom bara finns av sig själv i själva uttrycket- ”Livets hårda skola” eller ”Lägga korten på bordet”.
Liknelsen, däremot, är jämförande i sin natur – den beskriver ett fenomen med bilden av ett annat: ”Han åt som en gris.” eller ”Håret hängde som spagetti.”
Egentligen tycker jag inte att definitioner alltid är det viktigaste – det är hur de används när du skriver och kommunicerar. Båda inslagen berikar ditt språk, gynnar din fantasi och vidgar möjligheter att skapa engagemang i dina texter. Du kan jobba med humor, känslotillstånd, absurda liknelser, personliga bilder och en unik tonalitet – oavsett vilken typ av text du jobbar med.
Metaforer och liknelser är svårslaget som metod för att få en text att leva på riktigt. Men man måste öva för att hitta sin grej.
Så. Utan att hålla dig inom alltför snäva ramar – öva på följande:
Öva på metaforer och liknelser
- Ta fem penna och papper.
- Utgå från en text du jobbar med – en artikel, blogg, nyhetsbrev, story, novell eller annan form. Eller använd övningen fritt ur skallen – bara för att det är kul. Du kommer garanterat hitta något användbart ändå.
- Börja strömskriv liknelser – “som en het vulkan, som en galning på rymmen, som rötter i himlen, som golvet i Lustiga huset”. Och så vidare.
- Kör på – skriv ett par tre sidor. (Vanligtvis släpper det först efter 1,5 sida, är min erfarenhet.)
- Om det känns roligt – försöka bli absurd, hitta kopplingar du inte själv riktigt står för. Utforska vad som kommer. Tänk inte efter – bara sätt ihop diverse med ett ”som”. Var nyfiken på vad din hjärna hittar på. Den är skarpare än du tror – jag lovar.
- Det är nästan omöjligt att inte – i det här flödet – hitta ganska mycket användbart och roligt. Något som triggar till vidare, märkliga tankar och idéer som fördjupar, levandegör och nivåhöjer din text och ditt sätt att tänka på hur du kommunicerar.
- Sluta när det inte känns lustfyllt längre. Återkom gärna till övningen när inspirationen tryter. Den är bra som igångsättare!
Syfte: Utveckla språket, hitta nya tankebanor och ord som du inte vanligtvis skulle använda. Berika!
-
Lyft din kreativa förmåga – ett mail i veckan under ett år1.190kr inkl. moms
-
Kurs: Medveten kreativitet – skapa en kreativ vardag4.900kr inkl. moms
Senaste kommentarer