Tidsbrist, mycket att göra, måsten. Vi ser hinder överallt. Men vad finns det där under? Är det verkligen tidsbristen som gör att vi inte hinner vara kreativa? Eller finns det andra typer av blockeringar som döljer sig under ytan? Är tiden något att skylla på för att vi egentligen inte vågar se sanningen – att vi inte vågar släppa taget…

Julia Cameron pratar i sin bok The Artists Way om den kreativa läkningen som en smärtsam process där vi skalar av alla våra föreställningar som vi fått lagda på oss genom åren – som barn, elever och skapande individer. De där smärtsamma kommentarerna från omgivningen, skammen och pinsamheten, genansen vi mött när vi uttryckt oss kreativt men blivit sänkta och hånade. Det sitter i kroppen och vi måste återta oss själva, möta vår inre Kritiker öga mot öga.

Det finns många djup och bottnar i den här processen, men här är en liten tankeövning att börja med. De första stapplande stegen mot att våga se vad som verkligen hindrar dig från att släppa ut din alldeles egna kreativitet. Den som bara du, och ingen annan, har.

Hur ser dina blockeringar ut?

  • Reflektion: Vad skrämmer dig med din egen kreativitet? Var ärlig mot dig själv – finns det något, en erfarenhet, en sorg, en skam – där under ytan som du kan förknippa med att du har behövt lägga band på dina tankar?
  • Reflektion: Hur var du som barn? Gå tillbaka till leken och friheten. Upplev den igen. Vad ser du där som smärtar eller hindrar dig från att leva fullt ut? Jämför med vem du är idag. Finns de här mönstren kvar? Skriv ner dem och börja reflektera regelbundet. Gräv dig inåt via orden. Du kommer bli förvånad över vilken kontinent det finns att upptäcka och förstå.
  • Res i tiden igen. Skriv upp tre gamla “fiender” – människor som på ett eller annat sätt kommenterat, skammat eller sänkt dig när du uttryckt dig i någon form. Visualisera dessa individer. Beskriv deras roll för dig och sätt dig sen ner och skriv ett brev till var och en av dem. Ett brev där du lättar ditt hjärta och berättar hur de fått dig att känna och må och att det är nog nu.
  • Skriv en lagom lång lista på alternativa liv som du skulle vilja leva: galna karriärer och jobb, hobbies, högt och lågt. Hur skulle du forma din egen tillvaro om du fick välja fritt?
  • Öva på att tänka “Vad spännande!” och “Vad roligt, vad jag kan göra med den här tanken?” när nya idéer och influenser dyker upp i dig. Skaffa ett anteckningsblock och skriv ner dina tankar och idéer när de kommer flygande. Fånga dem. Läs dem regelbundet och se om du kan hitta ett mönster – vad återkommer?
  • Konsumera konst, litteratur, skog och musik så ofta du kan.
  • Gå på en träff med dig själv. Tänk inte “måste” eller “borde” – gå bara helt på lust och gör något som du dras till. Njut av din tid tillsammans med dig själv.

    Syfte: Att få syn på gamla spöken som står i vägen för ditt skapande fria jag. Att koppla lust, energi och tillåtelse till ditt kreativa jag.

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: