Du har en idé, men kommer inte vidare. Eller: du saknar idéer och känner att du är okreativ, du kommer inte på nya saker, fastnar eller har svårt att se möjligheter. Jag skulle vilja påstå att alla dessa tillstånd förmodligen har en sak gemensamt: stress. Den här artikeln handlar om hur du kan tänka och göra för att gynna ditt kreativa idéarbete – få det att fortplanta sig och växa. Kreativitet är allas egendom, men du kan göra dig mer eller mindre mottaglig för den. Jag röstar för: gör dig mer mottaglig. Det kommer få dig att må bättre, helt enkelt.
Till att börja med kan vi enas om att kreativitet inte är något som är förunnat endast konstnärer av olika slag. Jag vill lyfta det faktumet gång på gång, för att det så ofta tolkas så. ”Jag kan inte måla – ergo är jag inte kreativ.”
För mig handlar inte kreativitet alls om det. Det handlar om frihet. Frihet att tänka utan påverkan, utan hinder, tänka förbi sina begränsningar, förbi alla lager som lagts på oss under alla våra år som levande personer. Hitta sin innersta längtan efter ett uttryck – vilket som helst.
Att vara öppen och fri i tanken – det är att vara kreativ. Att få syn på vad just du behöver för att hamna i det kreativa tillstånd där du blir en skapande person – oavsett vad du skapar – är att jobba med sin självbild och sina drömmar, sin uppfattning av vad man klarar av. Att skapa mottaglighet för sin kreativitet är att respektera sig själv och sitt liv. Så ser jag på det.
Och jag ser också att ett kreativt liv spiller över på allt som kommer i din väg – affärsidéer, texter, relationer, hitta lösningar, komma i flow, känna välbehag, känna mening.
Men som sagt. Det kommer inte gratis. Idag utkämpar vi energikrävande slag varje dag. Vi slåss mot stressen, slåss för vår att behålla vår uppmärksamhet och fokus, kämpar för att hålla omvärlden utanför så att vi kan se oss själva. Det är inte lätt. Men det finns konkreta knep.
Är du redo att kämpa lite extra för din kreativitet? Ja, det är du. Annars hade du inte klickat dig in till den här texten.
Skapa plats för dina tankar
Jag är medveten om att det är svårt att skapa space som samhället ser ut idag. Men jag accepterar inte heller alla undanflykter som florerar – för det är på inget sätt omöjligt om man respekterar sin kreativa process och prioriterar den.
Det kommer aldrig någonsin segla upp eoner av överbliven tid i ditt liv så länge du lever. Det kommer inte ske under. Du kommer alltid känna tidsbrist eftersom livet är kort och det finns så mycket roligt att göra. Därför behöver du väva in space i din vardag, välja kreativiteten, lära dig hur du fungerar och sen slå näven i det mentala bordet och göra. Det går, om du bestämmer dig.
Säg nej till oviktiga ”leva upp till”-saker. Känn efter om det är värt det, lyssna på vibbarna, väg saker du gör mot vad du förlorar i tid med dig själv. Möten och medmänniskor är viktiga – men bara rätt möten och rätt människor. Vilka har du runtomkring dig som tillåter dig att vara den du är? Vilka har du som du kan ha kreativa samtal med? Vilka har du som ser dig? Spendera livstid tillsammans med dem. De kommer förstå dig och ge dig det som du behöver för att få ro i själen.
Problemet är inte att vi har mycket att göra – problemet är vad vi gör. Jag tycker att vi gör alldeles för mycket av sånt som dränerar oss – kanske för att vi inte förstår bättre, kanske för att leva upp till normer. Så säg nej till skit, säg ja till dig själv. Det kommer att gynna ditt idéarbete på alla plan.
Den destruktiva stressen snor dina tankar
Stress är tunnelseende. Det är stressens funktion – att göra dig fokuserad på det som jagar dig och få dig att utesluta allt annat. Stress är alltså raka motsatsen till ett kreativt tillstånd.
Irritation, icke-glädje, egoism, neggighet, icke-lösningsfokus, surhet, bitterhet… allt det här stämmer in på mig när jag är stressad. Den personen vill jag vara så liten del av livet som möjligt, har jag kommit på. Och det är inte svårt att välja sida när man känt på hur det är att leva kreativt. Det är som sammet i jämförelse. Så ge dig space, överallt. Lär dig knäcka den koden. Ditt liv blir rikare, så är det bara.
Och ja – alla kan göra det. Mycket av den stress vi upplever sitter i våra huvuden, vill jag påstå. Rannsaka din tillvaro. Behöver du känna som du gör? Finns det ett annat förhållningssätt för dig? Kan du omprioritera? Vill du? Vågar du prova?
Kreativitet och idéarbete handlar till viss del om mod – att våga tro på dina idéer, att lyssna på den där inre rösten som vill dig något, som vill nå fram. För att du ska höra den behöver du stillhet då och då. Det kan handla om mobilfria zoner, att inte fylla huvudet med andras tankar hela tiden, att stänga av.
Om du gör det tillräckligt ofta kommer du höra något nytt inifrån. Och det är värt att lyssna på.
Jag vet att det är svårt, men jag vill utmana dig att prova. Livet är långt och kort på samma gång. Just därför vore det dumt att inte prova en annan väg.
Att vara mottaglig – lita på din idé
När du skapar space kommer trycket lätta och du skapar revor i tillvaron där ljuset kommer in och bländar dig. När du andas släpper du in ett annat tempo i kroppen och det är gynnsamt för dig och dina idéer. Det kan ta tid att komma dit – veckor, månader, år – det är individuellt naturligtivs. Men du behöver vara ihärdig. Häng i! Det lönar sig med tiden. (För mig tog det 6 månader när jag hade bestämt mig för att lägga om mitt liv.)
Sakta men säkert blir du mottaglig och tankarna börjar skifta fokus. De kanske kommer som ord eller som lust att uttrycka dig. Du vill ringa någon, bolla en grej, anteckna, bygga vidare på en tanke du fick under natten. Du befinner dig i ett tillstånd där du gjort dig mottaglig för det som funnits där hela tiden – dig själv. Du vill läsa saker, vecklas ut, prova nya saker, blir modigare, oräddare, öppnare för andras olikheter, glad för utmaningar. Plötsligt blir det allt lättare att stänga av flödet för du söker dig till något annat.
Allt detta hänger ihop – mindre stress, mer självinsikt, större kreativa moln, tillgång till dig själv. Det är en trip. Skrivandet är en metod att komma dit, men det finns många sätt att öppna dig.
Och förkasta inte det som kommer. Det är svårt – Luthers skugga vilar tungt över många av oss – men går att lära om.
Konkret är det enkelt att ha en idésamlarbok eller dokument (Komposthögen!) där du gör en överenskommelse med dig själv: här får allt finnas. Ocensurerat, gränslös, galet, pinsamt. Allt har sin plats och fyller sin funktion.
Tänk på dina idéer som inslag i någon form av livskarta – de hänger ihop och samexisterar och det är helheten som ger dig chans att vidareutveckla.
När du tecknar ner allt som rör sig i huvudet kommer du med tiden kunna se din egen karta. Den är helt unik, ingen annan kan se den eller ha tillgång till den mer än du.
Att komma vidare med din idé
Att välkomna kreativitet i ditt vidare idéarbete handlar om att undvika ett låst mentalt tillstånd. När du börjat formulera en tanke – kanske kommit en bit på vägen – är det lätt att hamna i hjulspår. Frustrationen växer och du står och stampar. Då är det läge att börja försöka se din ursprungstanke från flera håll och vinklar.
Sätt dig ner och börja vidga din blick – gärna med penna och papper. Att skriva för hand ger processen ett fint tempo och det blir lätt beroendeframkallande att låta pennan gå över blocket. Du fyller vita sidor med rörelse, som meditation.
En bra metod är att börja skissa oplanerat och fritt. En sorts mindmap där du tar avstamp i din ursprungsidé (eller strömskriva – välj det som passar dig.) Associera vidare i små moln omkring tanken eller låt orden komma i ett flöde på blocket. Skriv ner dem huller om buller som de kommer och låt tankarna följa på varandra i sin egen riktning. Försök inte styra dig själv – låt det som kommer upp komma upp.
Om din idé från börjar handlar om krukväxter eller en artikel om ledarskap kan du ändå låta ord som skräckfilm, balkong eller barndomens kantareller få plats. Poängen är inte vilka ord som kommer – det är de tankar som väcks i dig när du återgår till ditt idéarbete dagen efter (sov gärna på saken – man ska alltid göra det!). Vad händer när du återvänder till det du skrivit? Kommer nya tankar? Nya ord? Nya associationer? Ofta sker en förflyttning – i energi, insikter eller bara nya tankebanor som väcker vibbar. Är de bra eller dåliga? Du har alla svaren inuti.
Låt din egen hjärna bryta upp de tankemönster du hamnat i. Dra i dig själv åt otippade håll tills det nästan gör ont eller blir skrattretande för dig. Var pinsam! Var korkad! Njut av de kastade kedjorna, var nyfiken på vad som kommer upp.
Förhoppningsvis ger det dig kraft att ta dig in på nya vägar där din idé fortplantar sig och blir fler i en helt oväntad riktning.
Dialogen… förläng din hjärna
En god vän, en coach, en rolig person i ditt nätverk, din partner – vad vet jag, men dialogen är oslagbar som verktyg för att få klarhet i sin egen idéhärva.
Du vill ha flera aspekter – någon som ställer proffsiga och smärtsamma frågor, någon som orkar lyssna på ditt ältande och någon som boostar dig att fortsätta. Det kan vara en och samma person eller flera, det är kombinationen av input som behövs för att komma vidare.
Du behöver en djävulens advokat för det kan du omöjligt vara själv. Du behöver en hobbypsykolog som orkar lyssna när du babblar – att formulera dig upprepade gånger tar dig närmare din idés kärna.
Processen hjälper dig att få syn på vad som är överflödigt tankegods och sånt som kan hindra din verkliga idé från att träda fram och skina vackert. Sen behöver du en obotlig optimist som bara ser möjligheter. Som hjälper dig att utveckla din idé och pepprar med galenskap tills du blir på gränsen till irriterad.
Låt irritationen bli en vägvisare. Den gör ofta att du kommer igång med tankarna när du lämnat samtalet – för tänk om det ändå ligger något i det där som den överdrivet peppiga människan ser?
Komplettera ovanstående med morgonsidor och dina idéer har knappt en chans att komma undan.
Fånga, behålla, utveckla
För att summera: fånga dina idéer genom att göra dig själv mottaglig för dem. Döm inte i förväg, för du vet aldrig vart saker och ting tar vägen om du ger det en chans. Behåll ditt tillstånd genom att respektera din kreativitet, lämna stressen som livsstil och kompostera allt som kommer upp. Stå på dig mot omvärlden – den ska inte få möjlighet att kväva det som inte ens sett dagens ljus. Jobba vidare med dina idéer, utveckla dem, utmana dem – och dig själv.
Twista, vänd om och kom tillbaka, hoppa över, sparka till så att allt möjligt rörs upp.
Använd dina händer till att skriva, din hjärna till att fundera och dina vänner till att bolla vidare.
Du behöver inte sätta några gränser alls. Världen är redan full av gränser.
Det är dags att ta en annan väg framåt nu. Den kreativa.
Senaste kommentarer