Kreativitet handlar mycket om flow. Att inte bli avbruten, att få sjunka ner i idéerna och tankarna som strömmar. Att få vara i fred och låta sig ryckas med, kort och gott. Det är svårt i vår samtid. Inte många saker var bättre förr, men där har vi nog ändå ett område som blivit mycket mer utsatt: distraktionsfri tid.

Men det finns massa metoder och tankesätt för att försöka hålla omvärlden borta för en stund. 

Bara för att det är svårt, behöver det inte vara omöjligt. 

Här kommer mina bästa tankesätt och konkreta metoder för att hålla distraktioner borta. Prova något, några eller alla. Beroende på hur desperat du är. 

  • Blocka av skrivtid i kalendern – en timme per tillfälle. Flytta aldrig på tiden. Minska då hellre ner till en halvtimme eller en kvart. Men lova dig själv: varje gång skrivtiden inleds ska du skriva. Du SKA. Visa dig och din egen tid respekt genom att sätta gränser mot omgivningen istället för att rucka på din avsatta tid
  • Blocka av minst tre tillfällen i veckan, gärna samma tidpunkter. Ställ in påminnelse. Låt inte dig själv komma undan.
  • Skapa en plats hemma där du trivs. Inred den platsen bara för dig och ditt skrivande. Om du bor pyttelitet (som jag): välj istället en pryl du gillar (jag har Bruce, min verklighetstrogne döskalle…) och ställ den bredvid dig när du börjar. Som en markör för dig och omgivningen – du är in the zone. Låt dig icke störas. 
  • Om du skriver på dator – stäng ner alla webbläsare eller använd programvara som håller notiser borta och spärrar annan surf. Det finns massa olika såna verktyg. 
  • Lämna inte dokumentet du har framför dig och börja klicka runt på annat. Tvinga dig själv att stirra på din vita sida eller strömskriv random bullshit på tangenterna. Det som kommer ut kommer ut. Döm inte. Låt orden komma. Plötsligt kommer det något användbart – lita på mig. 
  • Om det kryper i kroppen där framför datorn, lämna den en stund. Andas. Häng en tvätt, ta en promenad runt kvarteret, dammsug ett rum, sätt en deg. Gör något som är relativt introvert. Undvik att ringa någon, skicka ett mail eller ha annan kontakt med omvärlden. Det gör bara att du sugs längre från texten. En introvert handling som distraherar dina tankar kan däremot öppna nya dörrar. 
  • Sätt på skön musik som lirar med din sinnesstämning – eller med det du vill skriva. Musik kan göra under för kreativiteten.
  • Om du känner att det digitala utmanar dig för hårt, välj det analoga. Penna och papper. Ett utsökt sätt att komma närmare texten – att skriva för hand har många fördelar. 
  • Belöna dig med något du tycker om – en fysisk aktivitet. När du skrivit din timme får du gå till gymmet, skriva ett kärleksbrev till din partner, pussa ett barn (om hen är med på det…), göra en kopp kaffe, titta ut genom fönstret, titta på ett roligt klipp, läsa ett kapitel i en bok… Något du går igång på. Som tack till dig själv för att du varit grym.
  • Var din egen bästa polare. Var inte taskig mot dig själv. Om det fortfarande inte går – trots att du provat allt ovanstående – ta nya tag imorgon. Gå vidare, men ge inte upp. 

Kör hårt, lycka till och kom ihåg att det är du som bestämmer.

PS. Hur brukar du göra? Har du fler tips kring hur vi får bukt med distraktionerna – maila mig på frida@spikdotter.se så fyller vi på listan tillsammans! D.S

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: