Det är mest en känsla. Möjligen kan jag kalla det för vetskap – men absolut inte vetenskap. Ändå är det så tydligt att det inte helt går att förbise: det du ger är också det du får. Det har aldrig handlat om ett givande och ett tagande – det är ett givande och ett mottagande.

Vi ska inte ta. Vi ska ta emot. Några få bokstävers skillnad – men en helt avgörande i inställning till tiden, livet, kreativiteten, mänskligheten. Jaget.

Kretsloppet. Det finns i naturen och det finns i oss. Aldrig suga ut. Bara ge och ta emot. Inte göra slut på – låta det gå runt. Vara en del av förloppet, en liten byggsten, en makaron i gratängen. Ett riskorn.

Vara i processen. Ge, ta emot. Till och från. Runt i cirklar. Inuti och ute i stora världen.

När jag nu sitter och pusslar ihop innehållet till min skrivworkshop ser jag det plötsligt svart på vitt och känner att jag vill fördjupa mig i det tillsammans med mina deltagare. Förhållandet mellan givandet och mottagandet.

Om du ger dig själv tid, får du kreativitet och livslust. Om du ger dig själv hets och stress, får du sjukdom och tunnelseende. Om du ger dig själv en röst, får du någon som lyssnar. Om du ger dig själv orden, så får du fler.

Om du ger dig själv lekfullhet och skratt, får du leenden tillbaka. När du ger dig tid att sova (eller vila huvudet i händerna en stund) – får du drömmar.

När du tar dina drömmar på allvar, får du en ny värld.

Det är ont om tid, men kanske hinner vi tänka om.

Ge dig något nu. Snart får du ta emot det.

Det är ingen vetenskap.

Det är en övertygelse.

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: