Den gamla slitna lök-liknelsen passar osedvanligt väl för storytelling – skala av alla påladga lager, ta sig in under ytan, plocka med en bit av själen och formulera den.

Men ska vi testa vad som händer om överkursar liknelsen i några galna steg? Häng med så ser vi om det finns något att gå igång på här.

I give you: The Pyttipanna Story.

Så löken blir, i det här fallet, skalad, hackad OCH fräst – till slut. Men först uppblandad med en massa annat enligt tycke och smak – gamla rester, det som finns i skåp och lådor och gömmor, det oanvända. Man tager vad man haver (som Cajsa Warg tydligen aldrig sa?).

Gott så. Men. Faktum kvarstår. Innan man börjar behöver man skala löken för bästa resultat och smakupplevelse. Det kan vara en smärtsam process, ett hårt jobb, tårar förmodligen. Det svider ibland. Lager efter lager måste bort. Det torra trista, det eventuellt ruttna, det pålagda, det skyddande.

Det som ligger på utsidan och döljer en levande, smakfull och mycket användbar insida.

[activecampaign form=1]

Storytelling under skalet

Att söka sin story – ditt företags eller den personliga – är en process och inte sällan flätas de tätt ihop.

Du kan, om du vill, berätta om det första löklagret om och om igen – men det är trist, både för dig som skriver och för den som läser. Så vi går djupare. Det blir ett skalande och ett hackande, ett mixande och ett beslutande, ett testande och ett labbande.

Det blir historiepyttipanna där du skapar sammansättningen och balansen mellan nytt och gammalt.

Vad ska vara med och vad funkar inte? Vad gillar jag – och vilka gillar just mitt pyttipanna-upplägg, min businessblandning? Vilka tillbehör vill jag ha med, vilka extravaganta nice-to-have-grejer kan jag krydda upp med? Hur stor portion ska jag brassa och vilka ska jag bjuda in? Är det en helkväll eller en liten lunch – eller snackar vi vickning vid tvåhugget en söndagmorgon?

Skapar du ett partaj som ingen vill gå hem ifrån. Eller gäspar gästerna och börjar tänka på refrängen så fort kaffet är uppdrucket och desserttallriken renskrapad?

Så för att avsluta detta lilla storytelling-recept kan vi konstatera att storytelling är laglöst land. Det finns inga regler – förutom att det ska kännas. Det finns inga givna ramar – förutom dem du själv sätter upp. Det finns inga bestämda ingredienser – förutom att du behöver plocka dem från ditt innersta och jobba med det du har.

Ingen pytt är den andra lik.

Men det finns inga genvägar. Du måste göra jobbet. Du måste börja med att skala löken.

Sen kan du variera serveringssätt, gäster och tillbehör i all oändlighet.

Men det börjar med löken…


Börja din lökskalarprocess med Storyplanen – jag guidar dig genom hela processen. Välkommen att läsa mer här!

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: