En skrivworkshop slutar inte där den slutar. Rätt förvaltad blir det en igångsättare som får effekter som sträcker sig långt ut i organisationen och blir början på en kedjereaktion. Så klart är jag partisk, men det är jag för att jag sett det ske. Det börjar med en skrivövning och slutar egentligen inte. Det fortsätter. Med fler idéer, roliga lösningar, tankar och sammanslagna skallar. Det är nämligen omöjligt att att inte påverkas av skrivandet.

Inspirationsföreläsningar och teambuildningaktivteter i all ära, men vill du få igång kreativiteten i jobbteamet, finns det enklare och mer handfasta sätt att förlösa idéarbetet och svetsa samman människor över tid. Att regelbundet hålla lustfyllda skrivworkshops med riktade teman och gemensamma mål är kraftfullt och beständigt – det går djupare än en tillfällig lösning. Allas kreativitet får ta plats och gruppen utvecklas i en gemensam energi framåt på ett sätt som gynnar både individ och organisation.

Varför är det så? Jag tror det beror på flera saker.

Delaktighet!

Det finns en delaktighet i det gemensamma skrivandet som är svårt att åstadkomma på andra sätt. Att förenas i en aktivitet som kan vara både sårbar, kreativ, knäpp och vansinnigt rolig för människor närmare varandra. Visst finns det en puckel och självklart kan skrivandet vara en utmaning för många – men med ett öppet, ödmjukt och inkluderande ledarskap kan mirakel ske. Jag har sett de hårdaste och mest skeptiska fasader falla och ersättas med skratt och idérikedom. Du vet inte hur just ditt team reagerar. Våga prova.

Effektivt idéarbete

Det finns de som hävdar (bla författaren och psykologen B.F Skinner) att idéer föds i skrivprocessen – inte tvärtom. Han menar alltså att skrivandet i sig genererar idéer. Om det stämmer låter jag vara osagt, men det jag vet av erfarenhet är att skrivandet hjälper oss att sortera våra tankar – och det i sig tror jag tydliggör våra kreativa idéer. Skiljer ut dem från kaoset. Förtydligar dem – både för oss själva och för andra. När vi förenas i att dissekera, analysera och kreera våra tankar – som skrivandet kan innebära när vi gör det tillsammans – multiplicerar vi vår smartness. Därför kan de texter och teman som lockas fram i en skrivworkshop vara guld värda för vidareutveckling av idéer av alla möjliga slag. Tillsammans blir vi kreativare, kanske för att vi också har roligt ihop?

Förvalta era idéer – låta alla vara kreativa

En inspirationsföreläsning rinner bort – men skrivandet är beständigt. Det som produceras blir kvar och kan tas vidare, analyseras, väderas och utvecklas. Lägg in en övning, få ut en känsla, en berättelse, en ny produkt, individuella tankar. Skrivandet är ett otroligt effektivt och enkelt sätt att förvalta hela organisationens intelligens, allas hjärnor sätts på pränt och ni kan jobba vidare – på riktigt! – med resultatet. Det är inget flum. Det är dynamit. Det är demokrati, gemenskap och full utväxling för hela företagets kreativitet.

Det bygger gemenskap. Det berör. De texter som skapas, delas, utvecklas, lockar till skratt och tårar – eller eftertanke och nya produkter – är något ni skapar tillsammans.

Billigt och nära…

Den är också ekonomiskt och miljömässigt hållbart. Förmodligen har ni redan ett konferensrum? Transporten blir då ben och fötter och materialet: befintliga pennor och papper – analogt är att föredra om målet är att dra igång tankarna. Skärmarna tas inte ens med in. Ledarskapet kan delegeras bland engagerande medarbetare – eller ta hjälp utifrån. Det är viktigt att det finns tillit i rummet, men det får ni jobba på tillsammans. Det är en del av projektets uppsida och styrka: metaeffekten som sker i rummet.

Kreativ energi!

Workshopen ger energi – den tar inte. Världen är proppad med saker som snor från oss hela tiden, i yrkeslivet kanske allra mest. Det här är ett sätt att ge tillbaka energi till medarbetarna. I det kreativt kravlösa finns det fantastiska, där finns kickarna. Där får varje individ vara i sitt eget epicenter. Själen får sitt. Och ett gott skratt förlänger mer än bara livet – det ger livskvalitet där vardagen rullar fram som en ångvält. Bjud på något att längta till i den strida strömmen av ”måsten” i livet.

Gemensam problemlösning genom skrivande

Det går att utveckla och ta tillvara på resultatet i all oändlighet och på alla nivåer inom företaget – eftersom det handlar om det allra viktigaste: människors engagemang och kraft. Bilda en kedja av intern och personlig utveckling, som en ryggrad i företaget. Variera och tweaka efter precis vilka behov som helst. Ni kan låta övningarna kretsa kring specifik problemlösning – låt texterna och orden kretsa kring utmaningar ni står inför just nu. Låt alla bidra med sin kreativitet och därmed bli en del av den kollektiva lösningen.

Skratt och humor – individuell hållbarhet

Jag har aldrig genomfört en skrivworkshop där gruppen i rummet inte, åtminstone ett par gånger, brister ut i hysteriska skrattanfall. Det är befriande! Skratt är total närvaro, det är mindfulness på speed – skrattet finns bara i stunden och blir förlösande för hela situationen. Låt skrivworkshopen vara en galen plats, utan krav. Underskatta aldrig skratt och lekfullhet som balsam för själen. Underskatta aldrig vad välmående människor i grupp kan åstadkomma. Släpp skärmarna, gör något annorlunda, sätt det i system och välkomna energin som frigörs i varje människa. Och vill du bygga en miljö för hållbara medarbetare – låt dem ägna sig åt galenskap lite då och då under arbetstid. Det värsta som kan hända är att alla börjar le lite oftare.

Har du läst ända hit är du förmodligen nyfiken och sugen på att prova. Bara att sätta igång! Du hittar kanske inspiration i övningarna som finns här på Skrivplaneten – dra ihop ett gäng och prova en förmiddag. Vad som helst kan hända. Eller hör av dig till mig på frida@skrivplaneten.se så kommer jag och hjälper er att sätta igång!

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: