Hej på dig!

Stephen King har en passage om sitt skrivbord i boken Att skriva: en hantverkares memoarer. Han berättar att han drömde om att ha ett stort, tungt, massivt, respektingivande skrivbord där han skulle sitta och författa. Skapa. Idén om det stora geniet. Bilden var glasklar.

Till slut skaffade han det efterlängtade jättebordet, men vid det laget var han så djupt nere i sitt alkoholmissbruk att han knappt märkte att han satt vid det när han jobbade.

Bordet blev långsamt en symbol för misslyckandet, en belastning. Han fick tänka om.

Väl ute på andra sidan köpte han ett mindre skrivbord, designade om rummet och skapade en social plats där barnen kände sig välkomna och stämningen var lättare.

Det blir inte alltid som man tänkt sig – och platsen har betydelse.

Gör dig mottaglig för din kreativitet

Julia Cameron pratar också den kreativa platsen. Att vi behöver vårt eget ställe där kroppen försätts i ”creative mode”, där auran biter sig fast i huden och tar sig in i den innersta mentala kretsen. En plats som är din, där dina vibbar får fritt svängrum.

Jag tänker på det lite som när en hund ska lägga sig till rätta – kroppen måste landa väldigt genomtänkt, annars blir det rastlöst inuti. En liten ritual för att hitta tryggheten.

Din kreativa plats ska göra dig lugn och mottaglig – det är själva platsens syfte. Det behöver naturligtvis inte innebära att det är tyst omkring dig – vad som får oss att fokusera är individuellt.

Huvudsaken är att din plats är självvald.

Du kanske behöver liv och rörelse. Musik. Träd eller betong. En säng, en soffa, ett bord. En vas med blommor. Ordning eller stök.

Ta en stund och fundera över platser i din omgivning som får tankarna att spinna för dig. Ställen som du dras till.

Och när du känner dig tom och innehållslös – sök upp någon av de platserna. Värt ett försök. Underskatta inte rutiner för att locka fram det allra bästa ur kroppsminnet.

Tiden – i rummet

Om platsen har betydelse i den fysiska dimensionen, så har tiden betydelse för den mentala.

Kreativitet är fokus – och fokus gynnar kreativitet. It works both ways.

Du behöver rensa omkring dig – tidsmässigt – för att låta tankarna bre ut sig. Det här, tror jag, är den största skada vi åsamkar oss själva idag i denna rastlösa tillvaro med ständiga avbrott. Det är oerhört svårt att rensa och vara beslutsfattaren i våra egna liv.

Vårt inre synfält invaderas hela tiden av andras tankar, bilder, idéer, behov. Vi behöver utarbeta strategier för att få vara ifred.

Och tiden går, som bekant. Det är ingen idé att passivt sitta och vänta på att det ska ske en förändring. Det är upp till dig att ta tag i det.

Jag tror att vi ska låta rummet och tiden samverka:

  • Genom att göra kreativitet till en fysisk plats, en kroppslig upplevelse, en ritual – respekterar vi den. Vi möter upp den halvvägs, välkomnar den, bjuder in den, ber den sätta sig ner bredvid oss.
  • Genom att ge den sammanhållen tid – timmar i sträck, kanske dagar, veckor? – respekterar vi den. Vi låter den falla mjukt in i vårt medvetande, där vi tar emot, har skapat hålrum för den, låter den rota sig ordentligt, inte bara glida på ytan.

Det tredje rummet?

Hur som helst. Jag har flyttat, jag blir sambo efter tio ensamstående år. Just nu har jag inget space som är mitt, ingen tid som är min. Allt är upp och ner och hit och dit och jag har ingen aning om något. Det gör mig vilsen och allting står stilla. Hela mitt väsen vibrerar av frustration. Jag får jobba mycket med min sämsta sida: att acceptera att jag inte kan påverka…

Därför blev jag gråtglad när jag häromdagen mötte en kär vän som sa till mig: skapa space i kalendern istället. Ta två veckor bara till att fokusera på din bok, inget annat. Boka av, blocka av – alla tankar får gå åt till boken och skrivandet. Det är det enda sättet att jobba kreativt. Det går inte att dutta runt med tiden och tro att det ska fungera ändå.

Så jag skapar mig ett slags tredje rum, ett flytande rum dit jag kan gå för att se vad som händer. Utan krav.

Jag längtar efter mina två veckor som ett barn efter sommarlov. Bara tanken på dem gör mig rebellisk: rör inte min skrivtid.

Workshop coming up!

Men först ska jag göra det här workshopsamarbetet – på en fantastisk plats i ett rofyllt mentalt tillstånd: Personlig utveckling genom skrivande. Det finns några platser kvar.

Tillsammans med psykosyntesterapeuten Frida Chahine blir det en respektfull workshopdag på Mamita Shlm där du, tillsammans med gruppen, utforskar dimensioner av dig själv med det kreativa skrivandet som metod.

Dina platser?

Så det är lite stökigt på mitt mentala skrivbord just nu… Hur ser ditt ut? Kanske kan du skriva några rader om din plats – den fysiska och den mentala? Beskriv hur den ser ut och hur den får dig att känna.

Sen går du dit och sätter dig. Ser vad som kommer. Kanske en story som du inte sett förut och som är värd att sprida till världen?

Vi skapar vidare…

Varma hälsningar
/ Frida Spikdotter Nilsson

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: