Det är först när jag skriver detta som det har hänt. Innan jag gör det är det fortfarande bara nåt som kanske hänt. Det är dessa ord som gör det begripligt för mig.

Så fungerar det faktiskt. Skrivandet är verkligare än verkligheten.

Eller… det lät överdrivet och alldeles för djupt för att komma från en sån som jag. Snarare: när jag lyfter upp en scen – verklig eller fiktiv. När jag tittar på händelsen igen genom mina egna ord, bryter ner den i detalj, återupplever de subtila känslomässiga skiftningarna, formulerar den, ser färgerna och känner dofterna på nytt, sätter text på den… Det är först då den stannar kvar.

Skrivandet är mitt minne.

Nu minns jag i fredags. I den stora mässhallen, lutande mot det lilla ståbordet, pratande intensivt in i den fluffiga P4-mikrofonen. Vad säger jag? Ingen aning. Något om boken, föräldraskap och Sörmland kanske? Min mamma sa att det var tydligt i alla fall, hon lyssnade hemifrån.

Nej. Jag vet inte vad jag sa, men jag vet hur jag kände mig: som en författare.

Lite senare samma eftermiddag. Ett annat ståbord i samma mässhall, en annan intervju. Kall mikrofon mot hakan, strålkastaren som värker och gör allt vitt. Som att jag var på väg mot slutet eller början av något. Suget i magen.

Första minuten hör jag mitt hjärta slå. Andra minuten upphör det och allt jag kan höra är min röst.

Tredje minuten lyfter jag från podiet och låter något annat ta över. Det är inte längre jag som svarar på frågor och berättar att jag fått ett stipendium. Att jag ska förvandla Efter Morris till filmmanus. Det är en röst som kommer från en helt annan plats, från framtiden, från en avlägsen galax.

Från en dröm.

Från en surrealistisk dröm.

Ansiktet är blossande rött när jag lämnar ifrån mig mikrofonen. Nästan ingen har lyssnat, men inuti skriker en glöd.

Nu är jag hemma igen, vid mitt köksbord. Framför datorn, med orden hängande på insidan av huvudet.

Jag plockar ner dem, ett och ett, placerar dem varsamt sida vid sida, försöker få dem att passa ihop. Flyttar om när de kommer för nära varandra, föser dem samman när de längtar efter närhet.

Minuterna går och orden blir bilder. De blir scener. Som söker sig till varandra och blir vilda tillsammans på skärmen.

Ur mina fingrar sipprar minnena fram – det som verkligen hänt blandas med det som inte ännu skett. Jag lägger min egen påhittade värld alldeles intill den som existerar. Snart vet jag inte var den ena börjar och den andra slutar.

I gränslandet förlorar jag mig. Mellan raderna förlorar jag mig.

Där kan allting hända.

Där händer jag.

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: