Ett bra sätt att träna sitt skrivande – och samtidigt få uppleva en kännbar utveckling – är att jobba med gammal text, det vill säga det du redan producerat för olika syften. Den här övningen går ut på att förändra och förbättra text du redan skrivit.

Din uppgift är att skriva om en torr text till en med mer feeling i.

Gammal text blir som ny

Ta fram en text, vilken som helst, som du redan skrivit. Se hur du kan komplettera och lyfta den genom att skriva in mer sinnesberörande ord och på så sätt väcka igenkänning för läsaren.

Kan du måla tydligare bilder så att läsaren kan se sig omkring och befinna sig på samma plats som du? Kan du dela med dig av dofter och smaker på ett levande sätt? Det kan kännas överdrivet från början, men det är en vanesak.

Det finns en oerhörd spänning i gränslandet mellan det litterära uttrycket och det informativa. Det är där storyn finns. Och storytelling handlar inte bara om att hitta en smart och rolig övergripande berättelse – det handlar också om HUR du väljer att berätta. Hur då får läsaren att spetsa öronen och känna spänning.

Öva på att berätta på ett nytt sätt. Sök dramaturgi med hjälp av sinnesorden och mejsla fram en ny typ av text, trots att budskapet är detsamma.

Syfte: Tänka nytt och utveckla ditt befintliga skrivandet. Se din egen utveckling i text.

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: