Tänk om du kunde öppna upp ditt huvud och rumstera om innehållet där inne. Tänk om du kunde tillföra nya angreppssätt och få nya synvinklar på dina gamla vanliga tankebanor. Tänk om du kunde skriva poesi?

Allt det där går (utom att öppna upp huvudet, det känns som att ett proffs bör vara inblandad i). Allt det kan du göra – med hjälp av dina ord. Här kommer en övning för det.

Byt skrivperspektiv

  • Om du gång på gång känner att du inte riktigt lyckas hitta nerven i dina texter – oavsett textens funktion – kan du börja experimentera med genrer. Ingenting säger att en marknadsföringstext eller liknande behöver vara “korrekt” och balanserad. Go nuts! Skriv vad du vill. Behöver inte vara seriöst från början. Ha kul så kommer nya infallsvinklar in.
  • Skriv om texten på nya sätt. Samma text, nytt angreppssätt: poesi, journalistik, låtsas vara någon annan när du skriver, deckarfeeling, drama, förlägg händelserna till en annan tid, barnbok.
  • Går det att använda dialog i texten? Lägga orden i munnen på fiktiva eller verkliga personer för att förklara något. Kan göra texten mer levande och lätt att ta till sig och förstå. Skriv först dialogen rakt av utan att döma. I efterhand kan du jobba igenom så att den blir begriplig och låter naturlig.
  • Slå upp en skönlitterär bok i din närhet – läs ett par sidor och härma sen författarens stil till din egen text.
  • Skriv texten som ett recept eller ett tacktal för ett pris du vunnit. Det är roligare än det låter faktiskt…
  • Humor! Underskatta aldrig humor och distans. Försök göra texten så rolig som möjligt med otippade vändningar – något som får dig själv att småle när du skriver. Det kommer gå igenom till läsaren.
  • Parskriv! Kom överens med en nätverkskontakt, en vän eller kollega att ni ska skriva tillsammans över mail. Skriv en bit, skicka över, få tillbaka en påfylld version, skicka tillbaka. Och så vidare. Både roligt och intressant sätt att jobba med text.
  • Skriv tre versioner av samma text med tre olika ingångar, tre olika angreppssätt. Plocka de bästa delarna och se om du kan få ihop det till en fjärde briljant version.

Syfte: Frigöra tanken från den ton och stil du tycker att du f
astnat i. Hitta en lekfullare ingång till en text som från börjar har en tämligen lågt intresseprocent.

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: