Alla har vi saker som oförklarligt fastnat hos oss. Märkliga minnen, till synes obetydliga och irrelevanta, men ändå återkommande. De ploppar upp, vi kanske aldrig någonsin berättar dem för någon. De är för larviga, passar inte in i något sammanhang. Ändå finns de där som glasklara bilder och förflyttar oss genom tid och rum till platser och känslor som för länge sen passerat.

Den här övningen går ut på att utforska de här stunderna. Varför återkommer de med jämna mellanrum? Vad försöker de säga dig? Vad har de för betydelse och vad händer i dig när du beskriver dem med ord?

“Jag vet inte varför jag kommer ihåg det här…”

  • Ta fram penna och papper. Placera blicken långt bort, utan att fokusera. Börja fundera på mindre saker – händelser, ordväxlingar, situationen, möten – som har fastnat hos dig av någon outgrundlig anledning.
  • Tänk inte på stora händelser såsom födelse och död. Tänk mycket mindre än så.
  • Skriv ner dem rakt av, precis som de är, precis så som du minns dem. Konkreta händelser. Börja varje ny situation med meningen “Jag vet inte varför jag kommer ihåg det här…”
  • Försök inte förklara eller tolka meningen med minnena. Skriv bara ner dem.

    Syfte: Få upp tankar om ditt “jag” i flera versioner än den som existerar just nu. Hitta det som ligger där under och sätta lampa på det som viktigt för dig ur en känslomässig vinkel. Sluta tänka logiskt och komma nära brännande saker som finns i ditt medvetande.

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: