Om du justerar din vardag någon enstaka grad kommer det att göra en enorm skillnad i riktningen du tar över tid. Din framtid kan bli helt annan. Små steg blir stor förändring.

För att få plats med nytt måste man rensa. Och det är Morgonsidornas funktion – att rensa ut och nollställa för att göra sig redo för annat som får ta plats.

Det här är ett jobb som aldrig tar slut. Det är precis som städning, helt enkelt. Vi tar bort damm och spindelväv – det kommer nytt damm och nya spindelvävar.

Men misströsta ej! Morgonsidorna är din räddning, din slasktratt, din insiktiskran och ditt mentala andetag.

Det är enkelt och svårt på samma gång. Du behöver penna, papper och dig själv samt ungefär en kvart varje morgon. Det är alltså ingen materialsport direkt. Det är den inre processen som kan bli lite knivig, men om du innerligt förstår Morgonsidornas syfte och upptäcker dess kraft kommer även den biten bli lätt.

Så går det till

Innan du drar igång din dag – i sängen, vid frukostbordet, i badkaret (kanske inte så praktiskt?) – slår du dig ner med penna, papper och dig själv och fyller tre A4-sidor med dina tankar för stunden. Du skriver för hand – viktigt! – ocensurerat och fritt, helt utan baktankar eller krav på dig själv.

Du kan inte skriva om fel saker, Morgonsidornas syfte är inte att ”göra rätt”. De tillhör dig och är din plats, en plats för reflektion eller bullshit, smarta tankar eller inköpslistor. Det du vill komma åt är ritualen och den rensade effekten som processen har.

Morgonsidorna dämpar prestationsångesten

En sak som Morgonsidorna bidrar till är att minska din prestationsångest. Ju oftare du ger dig själv tillfällen att bara skriva rakt ur hjärtat, det som finns här och nu, kravlöst och utan inre censur, desto modigare blir du. Du blir fri. Där och då är du helt fri, ingen ska läsa – inte ens du själv, om du inte vill – du behöver inte leva upp till något.

Att försätta dig i det tillståndet ofta hjälper dig att komma över trösklar i ditt skrivande och i din tanke. Det kan vara svårt till en början – vår inre kritiker har en stark röst – men med tiden kommer du få uppleva att den blir svagare och att den inte påverkar dig i lika stor utsträckning. Du kan identifiera den, höra hur rösten låter men du blir sakta men väldigt säkert mindre påverkad av den.

Det här är ett faktum som får positiva effekter på massa områden som stärker sig långt utanför skrivandet. Det påverkar ditt liv i stort och gör att prestationsångesten minskar både här och där.

Varför skriva för hand?

Det finns studier och relativt färsk forskning som lyfter handens betydelse för hjärnans utveckling. Det finns vissa som menar att det fysiska skrivandet aktiverar platser i hjärnan som annars främst nås via meditation. Och redan de gamla grekerna förstod: ”Vi lär med handen – handen minns.”, som Aristoteles sa.

Många av oss skriver väldigt sällan för hand under längre stunder numera. Därför blir konstrasten och lugnet i att föra pennan över papperet en speciell stund som du delar med dig själv. Det stillsamma processen blir ett annat tillstånd för dig och din hjärna. Du når en annan våglängd inuti.

Från början kan det kännas segt och stressande, du kanske får ont i handen, tycker att det går för långsamt. Men är det inte precis i det motståndet som något intressant träder fram? Varför får processen dig att bli frustrerad? I de stunderna uppmanar jag dig att sakta ner ännu mer. Kanske försöker ditt inre säga dig något? Och det är precis det som Morgonsidorna är så bra på – att tala om för dig var du befinner dig just nu.

Och du befinner dig på en ny plats varje dag. Varje morgon.

Morgonsidorna hjälper dig att få syn på dig själv. Det är du hjälpt av i din kreativa process.

Skrid till verket!

Nu har du nog metoden klar för dig? Så – börja!

Köp dig ett fint A4-block som du tillägnar dina Morgonsidor. Köp en penna som ligger fint i handen och som känns lätt att föra över pappret. Invänta morgonen och låt det bli en stund av ro. Tillsammans med det som kommer upp blir du lättare för varje rad.

Och kommer ingenting? Tänk på att alla ord räknas och du kan inte göra fel. Om du skriver ”Jag har inget att skriva om, jag har inget att skriva om…” på tre sidor är det också viktigt. För då får du syn på det.

Håll i! Tiden är din vän. Låt morgnar komma och gå. Ingen morgon är densamma som den igår.

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: