Kreativitet tar tid, men inte sån tid som vi har ont om. Inte sån tid som planeras upp i kalendrar eller som går för fort eller rinner ut.

Den vill snarare ha en sorts parallell tid, en tid som finns under vår vanliga klocktid, en tid som pågår vid sidan om den som vi panikartat stressar omkring i och försöker göra det bästa av. Den befinner sig på ett annat plan än våra måsten och borden.

Kreativitet följer nämligen inte samma fysiska lagar och regler som annat i tillvaron. Äpplet faller inte alltid nedåt. Ibland faller det uppåt eller åt sidan. Eller stannar mitt i rörelsen och blir hängande mellan dröm och verklighet. 

Våra kreativa processer pågår medan vi gör annat. Och de påverkar allt det där “andra” som vi gör. Förgyller och förädlar det som känns dött och färglöst.

Kreativitet – att bryta mönster

För att öppna dörren till den något annat behöver du tänka bortom dina vanliga tankebanor. Inga avancerade storverk – bara lämna utrymme för små skiftningar över tid. Bara ge dig själv en knack på axeln och viska ”Nu är allt som vanligt igen – vill du ha det så?” 

Om du har bestämt dig, så vet du att du vill ha något annat och då vet du att svaret är nej. Du vill göra något annat, uppleva något annat, förstå nya saker om dig själv.

Det är inte svårt i sig – vi kan alla tänka annorlunda och bryta mönster – men det är nästintill omöjligt att klara det på egen hand. För att du är inne i ett slutet system som är: du själv. Du behöver komma utanför dig själv, kärleksfullt bli tvingad in på vägar du inte själv hade valt. Du behöver impulser utifrån för att styra dig själv i nya riktningar. 

Beständig utveckling kommer inte i korvstoppningsformat eller på stora lastbilar, den sker som droppar över tid. Erfarenheter sugs upp och stannar kvar, det är gåtfullt hur det sker, men det sker där under allting annat. Medan du jobbar på med de världsliga sakerna sker underverk under ytan. Alla större insikter har föregåtts av veckor, månader – år? – av undermedvetet bearbetande som skapat små håligheter där aha-upplevelsen kan slå rot. 

Där idéerna får blomstra, där galenskapen får frihet.

Det lilla är betydelsefullt

Jag tror vi tänkt fel under ganska lång tid. Vi verkar tänka att det är de stora stunderna som är de allra viktigaste. Vi tror att vi blir nöjda och glada när vi har stort och mycket, när det i själva verket är tvärtom: det är när vi fyller vår tillvaro med små betydelsefulla delar som vi skapar en större och hållbar helhet. 

För det är trots allt i mellanrummen som skapandet tar avstamp. Det är vardagen som läggs på rad som ett band av berättelser som blir… livet. Blir vår personliga story. Resan till Maldiverna, barnens födelse, den första kärleken, tiden då vi förlorade en nära anhörig – alla såna händelser bildar milstolpar på vår tidslinje, men tiden där emellan är det som håller allting samman. 

Och det är när vi får in vår egen kreativitet i de här mellanrummen, i vår vardag, som hela tidslinjen börjar glittra. När helheten blir din att äga, behöver du inte längre passivt slängas hit och dit mellan måsten och borden och andras krav, för du vet: här står jag och äger min kreativa utveckling.  

Det är ingen liten sak.

Den är helt avgörande.

Kreativitet i små steg

  • Skriv. Skriv detaljer från dagen, från en relation, från ett möte. Skriv och BEskriv. Ett sätt att göra livet mer synligt och upplevelserna starkare. 
  • Förvandla saker som känns tråkiga. Försök hitta de små sakerna som fascinerar dig även i det mest alldagliga. Sätt på dig beginners mind. 
  • Tänk några minuter varje kväll på hur du släppte in kreativiteten just idag, vad skedde idag där du fick utlopp för en ny idé, fångade en tanke, agerade på något sätt som du inte brukar? 
  • Tänk på din kropp och hur den reagerar när du gör saker du mår bra av. Hur känns det, rent fysiskt, att bejaka din kreativitet? Ryset ljuger inte. Skrattet ljuger inte. Lägg märke till vad som gör dig till en kreativ person. 
  • Tänk ”utan destination” när du går in i dina kreativa projekt. Tänk bort slutresultatet, öva på att bara se detaljen du befinner dig i just nu. Gå mot strömmen – sätt inga mål, njut av att sväva fritt… utan förutbestämd destination. 
  • Lägg fokus på närvaron av det som sker – inte på det som du inte hinner med. Fokus på det som faktiskt pågår, inte på allt det där som aldrig blev. Det som blir det blir. Resten blir bara en belastning att bära runt på.
  • Det finns inga piskor och inga morötter i den kreativa sfären. Det finns bara din längtan efter flow, din dragningskraft till saker som får dig att känna att livet är kul och meningsfullt, din kärna – som alltid funnits där, men som behöver hjälp att bli återupptäckt. 

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: