Hej kära ordastronaut! 

Det är inte klokt. Skrivplaneten är ute och snurrar runt sin axel, det första nyhetsbrevet åker genom rymden – och du sitter på andra sidan och tar emot dessa rader. Tacksamhet, förundran och fascination i en salig blandning.

Glad att du hakat på den här farkosten. Modigt. Vart den ska ta vägen? Det vet vi inte. Det är inte viktigt. Det finns så mycket mål i tillvaron redan. Kan inte det här bara få vara ett utforskande? En existens utan riktning. Ett flöde.
 
Om nyhetsbrevet
Det här nyhetsbrevet kommer att skickas en gång i månaden. Det innehåller en blandning av nya och gamla artiklar, övningar och utvecklingsspår från Skrivplaneten. Kanske lite allmän information om vad som sker i atmosfären – om och när det sker något som är värt att berätta om. Lite filosofi och tankar som du kanske tar med dig och gör något av. Eller bara låter passera i tysthet. Det kan bli lite vad som helst. Jag är inte så mycket för regler, desto mer för längtan och påhitt.

En del av innehållet behöver du vara betalande medlem för att komma åt, medan annat hålls öppet under en tid så att du ska kunna ta del av det, även som en tillfällig besökare. Materialet hamnar sen i molnet av alla stjärnor som utgör Skrivplanetens idé – en plats för nätverkande och kontinuerligt utforskade av kreativitet och skrivande. Som årsmedlem får du ständigt tillgång till allt – och jag fyller hela tiden på med övningar och kunskap om hur du kan hålla kreativiteten vid liv. Du kan också snacka med andra medlemmar i forumet – och jag finns tillgänglig för lättare skrivcoachning, tips och råd i digital form.

Det var den mer informativa delen av detta första nyhetsbrevsutskick. Nu blir det roligare.   
 
Respektera din kreativitet – gör motstånd!
I dagarna hade jag ett lunchsamtal om hur vår samtid hela tiden fyller oss med intryck och inbillade plikter. Så många saker att leva upp till, konsumera, värdera, ta in, bearbeta, uppfylla, leverera. Vi är konstant distraherade och lätta byten för det stora imaginära lyckomaskineriet som vill att vi ska tro att vi aldrig kan bli hela människor utan att äga mer, prestera snabbare, springa fortare. Ett maskineri som bygger helt på illusionen av att vi inte duger som vi är. Fast vi gör det. 

Hela vår omgivning är kreativitetens värsta mardröm. Den behöver nämligen paus och lugn och stillestånd för att få utrymme inuti i oss. Det skrämmer mig att vi blir alltmer som zombies i den här vackra världen. Drar oss fram bland alla måsten, slutar tänka själva, skedmatas. Vi orkar inte stå emot. Vi slutar se oss omkring, springer i enkelspåriga tankebanor och tappar bort vår frihet trots att vi lever mitt i möjligheterna. Vi är så privilegierade – ändå använder vi vår tid till att rusa tills andan bränner i halsen och tankarna tappas bort. 

Jag vill – genom Skrivplaneten.se – försöka vara ett litet ödmjukt motgift i en i övrigt kravfylld tillvaro. Inte en lösning, men en paus. Lekfullhet, skratt, lust – genom skrivandet, oavsett vad du använder det till: böcker, marknadsföring, eget företagande, byrålådan. Jag vill påminna dig om att du inte måste tappa bort dig själv och din kreativitet när trycket blir för stort. Värna den! För den kan bli det space som gör att du inte sjunker i ett hav av låtsasintryck och låtsasmåsten.

Detta om detta. 

Nu ska jag, på förekommen anledning, börja skriva på en text som handlar om kreativitetens behov av ”pull – not push”. Du kan inte dra upp fröer ur jorden. Kreativitet är en skapelseprocess – låt den få hända. Skickar med texten i nästa brev. Tillsammans med nya övningar som jag slipar på.

Tills nästa gång – simma lugnt, tipsa en vilsen skrivande vän om Skrivplaneten.se och kom ihåg: du behöver inte följa reglerna. 

So long!

/ Frida Spikdotter Nilsson, Kreativitetsdrottning på Skrivplaneten.se 

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: