Hej kära kreativitetsprioriterare!

När du öppnar upp det här brevet vill jag att du sträcker på dig, tillåter dig själv att känna en släng av nöjdhet. Du har valt att ge dig själv en kreativ paus i en tillvaro där det ofta är knepigt att kliva av. Bra gjort!

Jag vet hur svårt det kan vara, men jag ska göra allt som står i min makt för att hjälpa dig på vägen. Jag drömde om att skapa en parallell värld, en motsats, en plats där lugn och eftertänksamhet får råda. Där utveckling sker i vågor, cirkulärt, utan prestation. Lustdrivet, längtansdrivet. Där nyfikenheten lever. Kreativitet och lärande. Tillsammans med andra, där allt växer i sin egen takt.

Det blev helt enkelt Skrivplaneten och jag är så glad att du hittat hit!

Tänkte snacka prestationsångest, på förekommen anledning – fenomenet har nämligen kommit upp i olika former under samtliga coachingar jag haft den senaste tiden. Alla drabbas vi då och då av prestationspaniken, lite grann är säkert bara nyttigt. Men jag pratar om den ångesten som gör att vi tappar tron på oss själva och det vi gör. Den delen är destruktiv. Den förstör och förgör.

Det är ju fantastiskt att vi kan publicera oss lite överallt nuförtiden, men det är förenat med ett ökat känslomässigt tryck. Att synas med läsvärda texter är att blotta sig. Eftersom det – åtminstone för dig som är egenföretagare (vilket många av mina klienter är…) – ändå är nödvändigt att kommunicera blir prestationsångesten ett påtagligt hinder. Den känns och den skaver, gör att du tappar lusten och stoppar dig från att hämta dina texter från själ och hjärta.

Texter som skapas i ängslighet blir slätstrukna och opersonliga. De blir en produkt, inte ett sätt att kommunicera med mottagaren.

Men det går att hålla prestationsdjävulen på avstånd med övningar och envishet. Kanske inte helt, men åtminstone så att roligheten tar över. Du kan låta det bra kväva det dåliga.

Det finns massa metoder – alla kräver att man verkligen lyssnar så att man kan höra: vad är kärnan? Vad beror ångesten på? Var börjar den? Vad försöker den säga? Vad handlar just din blockering om?

Det går nästan alltid att skala långt tillbaka för att identifiera orsaken och själva skrivandet i sig är kraftfullt som verktyg i ”skalprocessen”. På Skrivplaneten hittar du många övningar och artiklar som du kan ta till för att förändra – minnesövningar, övningar om att utforska rädsla och råd och inspiration kring hur du kan respektera din kreativitet i vardagen.

Den absolut kraftfullaste metoden mot prestationsångest är min favorit: morgonsidorna…

Det kan tyckas enkelt, men hur ofta är det inte just det enkla som är det bästa? Vi krånglar alltid till det.

Penna, papper och en kvart varje morgon är allt du behöver. Ingen ska läsa – inte ens du själv om du inte vill – orden får rinna ut. Ocensurerade, osorterade, oladdade. Det behöver inte finnas sammanhang eller logik, behöver inte vara bra, innehållsrikt eller intressant. Behöver bara rensas ut. Du behöver ha tålamod med dig själv och sidorna – det kan ta några veckor tills det lossnar och du börjar känna av effekten. Så håll i!

Med tiden kommer du längta efter dina sidor där du bara får vara i kreativt flow, helt utan prestation. Och den känslan kommer att börja sprida sig till annat i livet. Prova. Hör av dig om du vill ha pepp eller har frågor – nås på frida@skrivplaneten.se!

Sen lite praktiskt – Skrivplaneten börjar sakta snurra!
Jag har beslutat att ge en galen rabatt till alla som vill haka på Skrivplaneten.se så här i början. 900 spänn för årsmedlemskap som aktiveras före 31 augusti (ordinarie tänkte jag skulle bli cirka 1.800 kr/år) – och samma låga medlemsavgift gäller sen för varje år som du väljer att förnya ditt medlemskap.

Onlineutbildning, digital skrivcoaching, skrivutveckling, nätverkande och kommunikationstips – bara att ösa. Och jag fyller på hela tiden – du får gärna komma med input kring vad du vill veta mer om!

Kanske det inte känns relevant för dig – men tipsa gärna vidare – både om rabatt och nyhetsbrev! Kanske till vänner som är egenföretagare och längtar efter att utveckla sin kommunikation på kreativa vis – eller vem som helst som behöver något annat i tillvaron.

Tillsammans blir vi ett litet personligt nätverk som delar ett livsviktigt intresse: kreativitet.

Tack för att du lyssnade. Fortsätt med det – särskilt på dig själv.

För vad du än gör: respektera din kreativitet!

Hej så länge!

/ Frida Spikdotter Nilsson

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: