Hejsan,

Du kommer snart få en liten underbar skrivövning – men först vill jag inleda årets sista nyhetsbrev  med att berätta om en idé jag fick i duschen häromveckan (det är ju där man får idéerna, som vi alla vet). 

Från deltagarna i programmet Medveten kreativitet har det funnits önskemål om regelbunden och personlig boost och knuff framåt under det året man kör processen. Jag har inte haft möjlighet att ge detta historiskt – men idén i duschen öppnar nya portar: vad händer om jag gör det i begränsat format? Om jag låter fyra coachingtillfällen över telefon eller Zoom ingå under året endast för de som påbörjar i januari… hur skulle det bli?

Jag sprang entusiastiskt ut med dyngsurt hår och hojtade till min partner in crime: ”Vad tror du om den här grejen?!” Han: ”Kör på!”

Man älskar ju personer som säger ja….

Sagt och gjort. Redan samma dag skrev jag detta inlägg och testar en ny grej: du som hoppar på Medveten kreativitet före årsskiftet får tillgång till 4 timmars kreativ coaching över Zoom eller telefon under 2022.  (En summerande info finns också här.)

Du använder dem när du har behov. När du behöver lösa upp en kreativ kramp, när du får en omvälvande insikt du vill ventilera, när du behöver skrika ut din frustration – när du behöver få bekräftat att du är modig och duger som du är. När du behöver tips, råd och lite kreativ kärlek. Då bokar vi in ett samtal så ska jag försöka lyfta dig till himlarna! 

Nog om detta. Ville inleda med det för jag tyckte själv att jag var ett geni ha ha! 

Mot ett kreativt 2022 med ett stort och ljudligt swoooosh!


Nu – en rolig och annorlunda skrivövning!

December. Vi som gillar att stanna upp stöter alltid på de uttjatade klassiska frågorna här och där så här års. Man ska summera och planera framåt och ha sig. Vad var höjdpunkterna? Vad var lågvattenmärkena? Blev det som vi hade tänkt oss? Sätta upp mål för kommande år och yadda yadda. Det kanske bara är jag, men jag känner en liten gäspning dra i ena mungipan. Det känns helt enkelt inte så inspirerande. Vilket är synd eftersom det borde vara det. Det gäller ju våra liv!

Ska vi göra det på ett lite roligare sätt? Haka på i den här skrivövningen om du vill:

Placera dig själv på en gata som representerar 2021. Du väljer vilken gata – är det i en småstad? En urban storstad? Trånga gränder eller asfalterad väg? Vad kommer upp? Hugg tag i första bästa bild och börja dra. Försök inte vara smart och proffsig – gå på känsla. Vad ser du?

Blunda, tänk igenom det gångna året och börja gå längs gatan. Beskriv vad du ser. Föreställ dig husen. Fasaderna, stämningen, fönstren, människorna som går, portarna, scenerna som utspelar sig. Rör dig framåt längs din gata – månad för månad, hus för hus. Titta på det som pågår där du passerar, lägg in dina upplevda händelser och känslor där du går. ”På andra sidan går en man i mörk kostym. Han tittar på mig och jag tycker inte om hans blick.” 

Låt årstiderna förändras och berätta din version av 2021. Go bananas. Det är din berättelse. Det är en lek med det undermedvetna, inte en kritisk hjärtoperation. Allt du beskriver är en del av dig.

Titta där borta… där kommer 2022…

Lägg berättelsen åt sidan nån vecka. När du känner dig sugen tar du fram ett nytt dokument eller papper. Nu står du vid en korsning. Gatan du just beskrivit har tagit slut och en ny rullas ut framför dig. Du kliver in på den… och den är – så klart… – ditt 2022

Hur ser den här gatan ut? Husen – vilka former och färger? Himlen ovanför, marken under dig. Vad vill du fylla den med? Är det trångt eller rymligt? Lummigt? Vad ser du när du tittar in i fönstren? Vilka är där, vilka rör sig omkring dig, vilka möter du? Får du ögonkontakt? Pratar ni med varandra?

Låt den här lilla historien – den här promenaden in i din egen framtid – finnas med dig under det kommande året. Återvänd till din gata, stäm av var du befinner dig, känn hur långt du kommit och vad som tagit dig dit. Kanske kan du lägga till nya inslag? Mörka eller ljusa – alla får plats. 

Din gata. Din väg. En levande plats i underbar förändring. I den här övningen väljer du åt vilket håll du riktar blicken och kan bestämma vad du ska se. 


Storytelling och bilder

Jag älskar när det abstrakta kläs i färger och dofter. De fastnar och blir meningsfullt. Det är först när jag får kliva in i en situation – en kontext – som saker och ting gnistrar till och blir angelägna. Vi är bra på att intellektualisera, men behöver öva på att släppa det logiska. Att istället släppa upp färger och former, berätta oss själva som sagor, låta orden leva och röra på sig. Bort från floskler och “smarta” termer och hittepåregler.

Där bakom finns nämligen du – en människa.

Min framtid blir levande genom bilder och scener. Därför skriver jag både framåt och bakåt regelbundet. Skapar världar till mig själv. De kanske inte alltid är sanna. De kanske bygger på minnen som har falnat eller bleknat. Det kanske inte är verkligt alla gånger. 

Men det får mig att brinna till. Jag känner mig levande genom storyn. Den får allting att kännas mer.  

Jag hoppas du kan känna samma sak. Jag hoppas du kan sätta bilder på ditt 2022. 

Vi går kanske inte på samma gata. Men bredvid varandra, nåt kvarter bort? 

Gott så. 

Önskar dig en varm julledighet och ett sprakande nytt 2022!

Om du ser någon i grön täckjacka och röda skor som vinkar från andra sidan gatan… är det kanske jag? 

Sköt om dig – och alla du har omkring dig!

/ Frida Spikdotter Nilsson 

PS. Några ord om en stämningsfull lördag… som kändes overklig och kanske lite magisk… och som aldrig borde fått ta slut. DS

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: