Hej kära medresenär!

Tillvaron är som ett lustigt hus där märkliga rum öppnar sig varje dag – om vi vill. Och om vi väljer att se alla dörrarna framför oss. Det här brevet vill hjälpa dig att upptäcka dörrarna, glänta på dem, kliva omkring i ditt lustiga hus.

Välkommen in – till dig själv, helt enkelt!

Men först vill jag utbrista: Vilken trip vi är på! Känns som om allting gungar och snurrar just nu. Kanske för att du som sökt dig till Skrivplaneten är en människa som tycker om att vara i inre rörelse? Skulle tro att det är så. Ingen av oss vill ha stiltje. Och med många såna medmänniskor på samma plats kan vad som helst hända. Tror det är era sköna vibbar som känns ända fram till min rastlösa själ och jag skulle vilja träffa er alla! Inser dock mina fysiska begränsningar och tackar min lyckliga stjärna för att vi åtminstone kan digital-träffas här på Planeten!

Nåväl. Nog med poetiskt filosoferande. Jag kastar oss in i det här nyhetsbrevets tema: kreativt idéarbete.

Fick en förfrågan från en nybliven medlem (alla är nyblivna i det här skedet, så coolt!). Frågan löd på ett ungefär: har du något inlägg om det där kluriga när man har fått en bra skrividé men inte riktigt får kläm på den?

Det kommer fler coachande texter om idéarbete framöver till Planeten, men tänkte att vi kunde reflektera en stund här i brevet.

Kliv ur tunneln – in i frihet
Jag ser på idéer som att de finns i luften omkring oss. Flummigt? Ja, absolut. Men köp den tanken en stund ändå. Idéerna finns som osynliga moln och gång på gång går du rakt in i ett, hela skallen hamnar i ett stim av nya tankar – jag tror du känner igen feelingen: man känner sig ostoppbar och utan gränser för en stund. Om man är tillräckligt uppmärksam på vad som sker, vill säga… Ofta blir man inte ens varse att man varit där förrän man lämnat tillståndet. Jag som hade så mycket bra ideér igår – nu är det tomt. Vad händer?

Jag tror att det som händer är du. Idéerna finns där hela tiden – men du måste vara mottaglig, annars passerar alltihop obemärkt.

Det är en skön plats att vara på, i idéflow. Man känner sig smart, kreativ, noll motstånd, allt är möjligt. Ord rinner ur pennan, stories avlöser varandra, möten med människor ger idel möjligheter, alla verkar säga ja till dig. Men så sker något. En mur reser sig och det blir tomt. Allt låser sig, frustrationen tar över, inget funkar. Alla säger nej. Även du själv. Det är den mörka stressen som pinkat revir i din kreativa sfär. Det mentala stresstillståndet är den absolut tjockaste och mest effektiva muren mot ideér. Du får tunnelseende, tappar din vidvinkel. Det finns ingen plats för de omvägar som kreativiteten behöver.

Andra styr över dig och din tillvaro. Lägger beslag på dina impulser, berövar dig på livsnjut, krymper ditt utrymme.

Bli en landningsbana
Så. Ni är med på det – kreativitet kräver space. För att du ska bli mottaglig och för att idéerna ska välja just dig som landningsbana behöver du utrymme: mentalt och fysiskt.

Att skapa det spacet är ett jobb som kräver en medveten insats från dig – bara du kan bestämma att du vill börja prioritera dig själv och din kreativitet.

Skrivandet är en bra och konkret metod för att koppla det mentala med din fysiska kropp. Själva skrivandet i sig – handlingen att skriva – blir en markering mot omvärlden och ett skapande av en egen plats för dig där ingen får störa. Det kan man göra på olika sätt – det finns en del texter om detta på Planeten, delvis i det här utbildningsspåret där du får hjälp att hitta skrivflow.

Pärlor, vänner, nyfikenhet och morgonsidor
Om du redan har en bra idé som du vill jobba vidare på, men inte kommer loss, gäller samma regler. Du behöver space.

Tänk att idén är en pärla på ett halsband, sammankopplad med ännu en och en till och en till… Du behöver sinnesro för att kunna följa bandet och utveckla de delar som du är nyfiken på. Det är ingen quick fix. Men ge inte upp.

Konkreta saker som jag skulle vilja föreslå är: promenader utan telefon (eller vilken fysisk aktivitet som helst, bara det sker varje dag), skissblock (alltid penna och papper, analogt!), ett space i tid och rum där du får umgås med din idé. En plats där du bor som bara är din. Bor du litet som jag, kan du förse dig med en symbolisk sak du tycker om – en blomkruka, prydnadssak, en kaffemugg (jag har min döskalle Bruce).

Ta din symbol för space och slå dig ner. Där är ditt rum. Behövs inte vara svårare än så.

Och sen – en sparringpartner. Någon kloking i din närhet som lyssnar, förstår och kan ställa dig frågor som gör att idén utvecklas åt håll du kanske inte hade förutsett. Nyfikenhet är det ständiga tillståndet. Alla idéer växer i nyfikenhet!

Och sist, men absolut inte minst: skriv morgonsidor. Det är en oerhört kraftfull metod. Morgonsidor löser upp knutar, tar oss vidare i alla möjliga tankar och fungerar som ett sätt att nollställa, att hålla nyfikenheten på tårna. Dina känslor blir synliga och skarpa, detaljer i ditt liv träder fram och mönster målas upp över tid. De är bra för hela din person, men kanske särskilt fantastiska när det gäller att hitta, behålla och utveckla idéer.

Jag har fördjupat resonemanget kring kreativt idéarbete i en coachande medlemsartikel som du hittar här. Den är hård men kärleksfull…

Man kan inte skriva hur långa nyhetsbrev som helst, har jag fått höra. Så jag slutar här. Men allt forsätter på Skrivplaneten – och fortsätt kom med feedback om vad ni vill läsa mer om. Om du har en tanke är det säkert fler som har samma. Min dröm är att Skrivplaneten blir en plats för ständig utveckling via skrivandet, oavsett vilken ingång du har. Ju mer jag får veta om era tankar, desto bättre kan jag dela med mig.

Och så lite praktiskt…
Lördagen den 7:e september håller jag en workshop i Stockholm. Temat är Kreativ kommunikation för egenföretagare och det blir en heldag där du får utmana dig själv i hur du kommunicerar ditt företag – övningar, coachning och reflektioner kring hur du kan utveckla ditt sätt att nå människor genom personligare storytelling. Om intresse finns tänker jag att vi avrundar dagen med lite skönt mingel i köket över ett glas. Avslappnat nätverkande och snack kan behövas efter en dag som kan bli ganska omtumlande. Mer info och platsbokning hittar du här!

Under uppstartsfasen fram till 31:a augusti råder vrakpris på Skrivplaneten.se – ett årsmedlemskap för 900 kr (normalpris kommer sen att vara 1.800 kr/år). Digital skrivcoaching, nätverkande och skrivutveckling på ett annorlunda sätt – alla ni som hakar på så här i början kommer att fortsätta få den 50%-iga rabatten varje gång ni förlänger ert medlemskap.

Tipsa gärna vidare om du känner någon som kan vara intresserad! Det räknas som en kärlekshandling.

Det var det hele för nu. Hoppas du fått lite konkreta tankar om vad du kan göra för att möta dina idéer på halva vägen. Det är ingen slump eller tur att de kommer. Alla har samma rätt till sin kreativitet, samma möjlighet att köra upp skallen i tankemolnet – men det kommer inte ske av sig själv i en samtid där det är svårt att få vara ifred.

Se till att du ger dig själv space i sommar. Du kommer älska det du hittar där inne.

Vi hörs igen i slutet av juli. Simma lugnt!

Och kom alltid ihåg: respektera din kreativitet.

/ Frida Spikdotter Nilsson

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: