Hej på dig!

Ska vi snacka självcensur? Jag tycker det. 

Förloppet brukar se ut så här (och kan ta kortare tid än en minut): en idé eller impuls som ger sug i magen, en önskan om att uttrycka något stort eller litet, ett bubblande, som en liten gejser inuti. Ni vet hur det känns. En vilja och en lust. 

Sen den intellektuella filten: jag kan inte, vad ska andra tycka, det här är inte min grej, vem är jag att tro, tänk om någon blir sur, mina resonemang är ointressanta och förresten håller de inte måttet. Nej. Jag skiter i det. Jag försöker komma på nåt bättre som ingen kan slå ner på.

Om du aldrig känt så, gratulerar jag å det djupaste. Men för oss där känslan är närvarande vill jag säga att: det går att lätta på den där filten. Den kanske aldrig försvinner, men du kan bestämma över den. Du kan kontrollera den – istället för att låta den kontrollera dig. 

Jag vill hävda: när din kontakt med din egen kreativitet blir starkare och viktigare än din inre dömande röst – eller andras – har du vunnit mark. Du har vunnit frihet. 

Jag ser kreativiteten som ett kärleksfullt vapen i en tid som är kärv. Där dömande åsikter viner genom luften som svidande piskor och pekpinnarna är vanligare än snällhet. Jag ser kreativiteten som ryggraden och styrkan i ditt liv, som ett motstånd till allt det svåra. Den gör att du står stadigt och blir mindre känslig för kritik och hårda ord. När du vet vad du vill uttrycka skiter du i vad andra tycker. När du är säker kan ingen knuffa omkull dig. 

Så jobba på! Jobba vidare! Varje dag. Din kreativa personlighet kommer aldrig sluta utvecklas om du respekterar den. Fortsätt kommunicera ditt företag som du vill. Skriv den där boken som du har i huvudet. Gå den där svetskursen, byt jobb, klättra upp i det där trädet. 

Det behöver inte bli perfekt. Börja bara. Och sen fortsätt. 

Och du. Det är ingen gigantisk insats. Det är en rolig process som får dig att se omvärlden med lite skarpare blick. Frågan är: har du lust att missa chansen?   
 

Kicka igång tillsammans med mig!


Jag blev tidigare i våras tillfrågad om jag ville vara en av alla kreativa experter på plattformen Skillbreak. Behövde bara en kort betänketid innan jag sa: men så klart! Nu hittar du höstens workshops här – Storytelling och kreativ kommunikation för egenföretagare. Små grupper, många skratt och hög energi för dig som kommer. 

Och för dig som vill gå djupare in i en kreativare vardag – jobba självständigt under 12 veckor tillsammans med mig på digital distans. Varje vecka: kort film och text på veckans tema, tre uppgifter samt reflektion. 

Och så en påminnelse om den enkla och geniala Storyplanen – flödet som hjälper dig att kommunicera ditt företag kreativt utifrån din egen storytelling. Reflektion och kommunikation i ljuv förening. Du som genomför flödet får också möjlighet att publicera din story på Skrivplaneten som ett exempel för andra som inte riktigt vågat än… You can do it!

Nu fortsätter vi ta sommar en stund till va? 

Hej så länge!

/ Frida Spikdotter Nilsson

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: