Att skriva är att bestämma. När du skriver kan du tillåta dig själv vad som helst – berätta historier som du vill, prova ord, väcka känslor, nå sidor hos dig själv som du inte pratar om. För mig personligen händer det att det är orden som styr, inte tvärtom. Jag bara hänger med och ser vad som händer.

Det här är en skrivövning som låter dig släppa taget och drömma fritt. Det är befriande att skriva sig loss från måsten och borden och verklighetens hinder.

Nu ska du flyga högt bland visionerna – och vem det? När du får dem på pränt kanske ett förverkligande inte ligger så långt borta som du tror…?

Övningen fungerar såväl individuellt och i grupp – till exempel om du är ledare eller chef i en organisation och vill ta ut de kreativa svängarna en smula.

“Om jag bara kunde, skulle jag…”

  • Öppna ett dokument i ett verktyg du gillar – eller ta fram penna och papper.
  • Skriv meningen: “Om jag bara kunde, skulle jag…”
  • Fyll på dokumentet eller papperet med det som kommer upp. Upprepa meningen om du känner att du vill – och fyll på med nästa tanke. Eller skriv en längre fördjupad text om en sak du vill gå till botten med.
  • Tänk högt och fritt och fullständigt orealistiskt. Övningen är till för att locka ut dina visioner, inte skapa en verklighetsförankrad målbild. Den baseras på vad du skulle kunna göra om du kunde göra vad som helst. Utnyttja den möjligheten och se vad som kommer fram.
  • Om du leder en grupp ger du uppgiften till teamet och låter alla får skriva fritt i 15 minuter. Dela sen in gruppen i par eller triader och låt dem ventilera. På företagsnivå kan du koppla skrivövningen till er verksamhet och se hur varje individs drömmar kan få plats i jobbsituationen.
  • Återkom gärna till övningen regelbundet och se hur dina tankar förändras över tid.

Syfte: Att visa på möjligheter och positiva känslor i rummet. Att dela lite av de personliga drömmarna och bygga teamets sammanhållning.

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: