Att skriva är att reflektera. Att skriva kan vara att hitta delar av dig själv som du alltid haft, men inte sett. Du har en berättelse som bara är din, bestående av ord som du har nära till. Vilka är de?

Det här är en övning i att få syn på vilka ord som triggar dig. Hitta ord som har en laddning, djupare betydelse eller bara förknippas med något du tycker om.

Ord som blir du.

Det här är en övning som du kommer ha nytta av på ett personligt plan – men även i skrivande i alla olika former. För texter som är byggda med hjälp av ord du känner starkt för, väcker också känslor hos läsaren.

Skapa en egen ordlista

  • Ta en promenad, stirra ut genom fönstret, betrakta en växt eller människor som passerar, meditera, lyssna på musik – gör något som får dig att komma ner på jorden.
  • Rikta in dina tankar på ditt eget språk. Plocka fram minnen och upplevelser. Andas och visualisera ting och känslor. Koppla ord till det som uppstår. Ord som du plötsligt inser att du älskar, ord som har en särskild betydelse bara för dig.
  • När du landat – ta fram penna och papper och börja skriv en lista. Den kan innehålla precis vilka ord som helst – en kravet är att du tycker om dem. Det behöver inte vara positivt laddat eller vackert. Men varje ord ska betyda något för dig.
  • Spara listan och återkom till den regelbundet. Fyll på och stryk efter behov. Gör den till ett levande dokument som du kan använda i din skrivprocess.

    Syfte: Att hitta ord där det bränner till för dig. För att göra dina texter mer angelägna, ärliga och mer kännbart “du” – oavsett om du skriver skönlitteratur, utskick eller marknadsföring i sociala medier.

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: