Tänk om du skulle ta dina ideér på fullaste allvar, hur knäppa och omvälvande de än verkar te sig. Tänk om du skulle ge dem lite bättre förutsättningar att bli ihågkomna och marinerade till alldeles lagom mognad. För att skörda i rätt tid och på rätt plats. Egentligen sköter du det här utan att veta om det, i dina egna hjärnprocesser, men om du skulle börja organisera dina tankar lite – vilka nya skulle få fart? 

Det finns teorier (bl. a hos Skinner ) om att det är själva akten att skriva som genererar idéer – inte tvärtom. Om det är sant, innebär det att skrivandet i sig är själva epicentrum där allt har sitt ursprung. Och varje gång vi nedtecknar en idé, genererar vi fler.  

Vad ska vi göra av dem alla? Spelar det någon roll? Ibland är själva känslan av att ha skapat en ny unik tanke tillräcklig för att små moln av lycka ska skapas i tillvaron. Sån där skön lycka som du har tillgång till gång på gång. Helt gratis.

När du har dina tankar samlade skapar du en bank att ösa ur. Kombinera, fusionera, experimentera, bygg vidare… med ett pompösare ord tror jag det kallas innovation? Jag väljer att kalla det vardagskreativitet för ett roligare liv.

Det spelar ingen roll om du skriver bok, en artikel, ett blogginlägg, dagbok eller jobbar med varumärkestexter och marknadsföring – du kommer aldrig ångra att du gav dig själv en egen kompost. 

Ja. Du hajar. Jag slår ett slag för idéer! Och nu vill jag hylla komposteringen av dem.

Samla på hög – skörda din egen smartness

  • Den här övningen görs bäst i analog form – så börja med att köpa en fin skrivbok. En som passar din personlighet. Med eller utan rader, hårda eller mjuka pärmar. Stor eller liten. 
  • Om du föredrar digitala versioner kommer ingen hindra dig. Skapa ett lättillgängligt dokument som du alltid har tillgång till. Du har säkert ett favoritverktyg som du redan jobbar i.
  • Börja med att skriva ner allt som fångat ditt intresse under de senaste veckorna. Det du minns. Det kan vara blandat, högt och lågt. Händelser eller tankar, drömmar eller önskemål. Intryck och idéer – helt enkelt, allt som kommit till dig i någon form – och fastnat. 
  • Med tiden får du bättre koll på vilka tankar som du har behov av att skriva ner. Du kommer bli bättre och bättre på urskiljningen. 
  • Försök försätta dig i ”idémode” så ofta du har möjlighet. Skapa dina egna moln av impulser. Konsumera konst, böcker, rör på dig fysiskt, samtala och diskutera och promenera i skogen. 
  • Om du inte vill notera löpande under dagen – skapa en rutin för att sätta dig ner och samla ihop dagens intryck på kvällen. Några små noteringar som på sikt kan växa till saker som förändrar ditt liv. 

    Syfte: Knyta trådar mellan olika typer av idéer för att skapa flera. Samla intryck från alla sinnen och använda hela dig själv i skrivandet. Ett dokument (eller flera…)  att återvända till – när du har torka eller när du vill kicka igång dig själv, hitta nya dimensioner, bygga på dina egna geniala kluster och göra dem större. 

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: