Medelålders kvinna, medelklass, storstadsbo, ensamstående tvåbarnsförälder, medelinkomsttagare, kaffedrickande, bostadsrättsinnehavare. Ursäkta, men jag somnar. Är jag verkligen så här förutsägbar och allmän? Allt det där stämmer, inget av det är fel. Men det finns så mycket mer att berätta.

Den här övningen handlar om att utforska dimensioner som sträcker sig utanför schablonbilden, för att hitta till en ny storytelling om dig själv.

Du är mer än norm och schablon. Men den handlar också om att titta på omvärlden och se mer än det uppenbara och lättsummerade. Att vända på perspektivet – inte titta uppifrån och ner, utan nerifrån och upp. På detaljerna, särdragen, nyckerna. De där sakerna som är dina egna.

Övningen går utmärkt att applicera på vad som helst – din egen verksamhet, ditt varumärke, scener i din omvärld, din stad, medmänniskor. Det är ett sätt att se.

Prova med dig själv först och se vad du hittar. Sen kan du gå vidare och börja fördjupa synen på allting runtomkring dig, oavsett om du skriver ner dina intryck eller inte.

Beskrivningar bortom schablonen

  • Ta en promenad eller förbli bara stillasittande en stund utan några distraktioner.
  • Fokusera på dig själv och börja tänka igenom en typisk vardag för dig – från morgon till läggdags.
  • Gå sakta och noga igenom de mest allmänmänskliga sakerna du gör – äter, går på toa, sover, pratar, kramas – och reflektera över hur du gör det. Fundera på hur du rör dig, hur du äter, i vilken ordning du gör saker etc. Tänk igenom rutiner – och icke-rutiner, detaljer och småsaker
  • Identifiera beteenden och saker som är särskilda för just dig. Det vanliga, men som ändå bara är du. Hur du öppnar dörrar, knyter skor, borstar tänder, skär lök, håller dina bestick etc.
  • Ta fram penna och papper och skriv löpande ner alla dina små egenheter som du kan komma på. Jag lovar att en ny bild av dig själv träder fram och gör dig förvånad.
  • Återkom gärna till övningen regelbundet under en tid och fördjupa tankarna.

Syfte: Att få upp en mer nyanserad bild av dig själv och upptäcka levande detaljer. Att ha roligt i att se dina egenheter men också få förståelse för hur detaljer berikar berättelser av alla slag. Att bli bättre på att få upp ögonen för att tänka detaljer och att känna effekten av att fördjupa och komplicera bilden av en företeelse, person eller handling.

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: