Två timmar per vecka. Är du beredd att ge dig själv den tiden för att förändra några saker som kan slå igenom på resten av alla andra 166 timmar som din vecka består av? Jag vill uppmuntra dig att försöka. För jag tror att du kommer få syn på något som du inte sett tidigare.

Kreativitetsgurun Julia Cameron kallar dem Konstnärsträffar – men det skulle lika gärna kunna ha det mindre sexiga – men ack så tydliga namnet – Veckomöten. Det beror på hur man är lagd, välj vad som passar dig. Huvudsaken är att du utför dem.

Syftet med Konstnärsträffarna är att medvetet ägna tid åt din kreativa process, att börja förstå den och vilken betydelse den har för allt du tar dig för i livet. Att fylla på dig själv – för att kunna fortsätta vara kreativ. Utan reflektion skrumpnar dina idéer och känslor bort. De behöver tas om hand för att trivas och bli fler.

Mötet är en stund bara för dig där du får tillåtelse att söka upp en situation där du mår som allra bäst. Ingen ska störa dig och dina tankar. En paus från allt annat som sker runtomkring och som du inte kan påverka. Träffen är ett sorts “meta-möte” där du reflekterar över hur du reflekterar, varför det är viktigt och vad det tillför dig.

Show up – det är dig det handlar om

  • Blocka av två sammanhängande timmar i din kalender varje vecka. Lägg dem på en tid som passar dig. Är du en morgonmänniska kanske det blir på morgonen – annars inte. Det ska kännas som en bra tid för dig, helt enkelt.
  • Gå ut – utan telefon! – och uppsök en plats eller en aktivitet som du tycker om. Då menar jag: genuint tycker om. Du ska kunna andas lätt, känna kravlöshet. Välj en plats som är oladdad och opretentiös för dig. Du ska vara ensam – fast egentligen är du inte det: du är med dig själv. Ett bra sällskap! Jag vill att du tänker på dig själv som just så: en riktigt god och skön vän som du älskar att hänga med.
  • Träffen ska kosta din tid, men behöver inte alls kosta pengar. Förslag på saker du kan unna dig är: fika, promenad vid vatten eller skog, gosa med ett djur, museum, skärgårdsbåt, sitta på en bänk i solen, kyrkan, åka tåg, uppsöka en folkrik plats, gå till en park – det kan vara vad som helst. Huvudsaken är att du trivs.
  • Frekvensen är viktig – håll dina möten varje vecka. Boka inte av eller flytta runt. Det är viktigt att du markerar för dig själv att du gör den här prioriteringen av din tid. Den här punkten är väldigt utmanande, det vet jag. Men ge det en månad – det blir fyra möten bara, you can do it! – och du kommer märka en förflyttning som du kommer vilja fortsätta utforska.
  • Om du känner att du har svårt att hålla i: tänk på mötet som något du gör i hemlighet, nästan som att du hade en kärleksaffär… Bygg upp en spänning kring dina möten. Längta efter dem. Skriv ner idéer och tankar du vill gå in i under träffarna. Låt dem bli heliga och betydelsefulla för dig.
  • Frågor att ställa dig under dina möten: Hur ser min kreativitet ut – vad betyder ordet för mig? Vad tillför den i mitt liv? Hur påverkar det mig att jag är medveten om min kreativa sida? Hur får jag utlopp för den – hur manifesteras min kreativitet i vardagen? Vad är mina hinder – mentala och fysiska – för att utöva min kreativitet? Hur ofta har jag genuint roligt i livet? När jag tillåter mig att ha roligt – vad händer runtomkring mig då? Vad måste jag göra i livet och vad måste jag inte göra? Vad skulle hända om jag gjorde mer av det som är kul? Hur kan jag få in mer lust och flow i min vardag? Vem vill jag vara och finns det sidor som jag tappat bort och som jag saknar?
  • Det finns tusentals frågor som du kan jobba med – huvudsaken är att fokus är på din kreativitet. Din process, var du befinner dig och vad du behöver för att hålla din låga vid liv.

PS. Den här övningen är väldigt viktig på flera sätt, den sätter igång grejer inuti. Har du frågor och funderingar kring den eller dess effekt, maila mig på frida@spikdotter.se – så ska jag försöka hjälpa dig vidare i tanken. DS

Syfte: Att fylla på dina kreativitetsdepåer. Medvetet reflektera över hur du förhåller dig till din kreativitet. Tvinga in dig själv i utveckling. Ta paus från allt för att få större klarhet i var du står just nu.

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: