Kära Planetsvävare!

Tittar ut och ser att vi fortfarande befinner oss mitt i sommaren, den vi längtar så intensivt och som känns så orättvist kort när den väl är här.

Mitt i. Betyder hälften kvar. Ännu finns många ansvarslösa stunder. Ingen leverans. Ingen prestation. Stunder när det enda du behöver göra är att titta på molnen där de far fram ovanför dina tankar. Formationerna. Du ser saker som ingen annan ser.

Att göra ingenting är att göra massor. Låt ingen påstå något annat. Särskilt inte den där inre rastlösa rösten som kräver, kräver och kräver. Bli som molnet, sväva kravlöst.

Därför: vill jag slå ett slag för tristessen som kreativitetens pulserande blodomlopp. När stirrade du tomt ut genom tillvaron senast? När kände du att du – just där och då – inte behövde göra någonting alls? När förlorade du dig i en dagdröm? När svävade du iväg, lämnade, drog från allt – men ändå var kvar på samma plats? Utan ett skärmflöde framför ögonen. Bara tomhet.

Svara på det för din egen skull. Och svara sen på: hur kändes det? Obehagligt. Befriande. Rastlöst. Lugnande. Jag vill också uppmana: gör något du vanligtvis inte gör – och beskriv det i en kort text som ingen annan än du får läsa. Utmana dig själv, försätt dig i en ovanlig situation. Prova! Jag försöker utmana mig själv med att sova i tält, till exempel… Det sitter så pass långt inne att det ännu inte har skett. Men som sagt. Än är det sommar.

Dejta din kreativitet!
Jag har en övning för dig som vill forska vidare och lära känna ditt eget förhållningssätt till din kreativitet. Övningen tar tid och kräver ditt engagemang, men i gengäld får du syn på hur din kreativitet funkar. Möt dig själv, gräv inuti.

Du som har bestämt dig för att göra en förändring – prova Konstnärsträffen. Den har ingenting med ”konst” att göra, oroa dig inte för det – den har med dig att göra. Den hjälper dig upptäcka alla dina vindlande och svindlande gångar och tankar som du bär runt på varje dag utan att höra.

Ta dig själv och din kreativitet på allvar. Show up! Annars passerar livet obemärkt.

Ta 12 steg med mig i höst?
Befann mig i ovanstående dagdrömstillstånd – framkallat av tristess – när jag klev in i ett kraftigt idéregn som mynnade ut i en insikt: jag ska skapa ett eget 12-stegsprogram i skrivande och kreativitet. En skön kompetensutvecklingsspiral som går från metoder och skrivteknik med praktiska tips och råd – till personlig process och större tillgång till ett kreativt tänkande. 12 steg som inte kommer gå obemärkt förbi. Som kommer att vässa din skrivteknik och samtidigt ge dig insikter i skrivandet som metod för att hitta din egen berättelse – din egen styrka i det personliga uttrycket.

Oh yes. Stommen är klar, delarna är under konstruktion och du kommer mötas av fyra sektioner som utmanar dig i:

Skrivteknik – tips, råd och praktisk skrivutveckling.
Förutsättningar för kreativitet – hitta flow, skrämma prestationsångesten på flykten.
Din personliga process – din kreativa process, låsa upp blockeringar, hitta rutiner och kontinuitet.
Fördjupning: lev kreativt – skriv dig djupare, vässa ditt idéarbete, hitta dina kreativitetsutlösare.

Det blir en coachande resa där du stegvis – via artiklar, övningar och filosofiska tankar – jobbar med din kommunikativa förmåga på flera plan.

Skrivandet blir din metod, kreativiteten din följeslagare, självinsikt och skrivutveckling ditt resultat.

Och ett slag för årsmedlemskapet…
12-stegar’n är inte klar än, men du får lita på mitt ord: det kommer! Och då kommer du vara glad och tacksam för att du blev årsmedlem före 31 augusti eftersom jag valt att lägga ett uppstartspris som är extremt lågt för er som hakar på Skrivplaneten i ett tidigt skede.

Här kan du läsa mer och signa på om du tror att det är något för dig.

Och är du ännu mer allvarlig med att ta tag i din kommunikation – välkommen till min workshop i Stockholm den 7:e september. Den hittar du här. Finns några platser kvar!

Boktips!
Vill också slänga in ett par boktips som kanske stretchar din tanke i nya banor.

Stor magi av Elizabeth Gilbert: Om du vill veta hur kreativitet faktiskt kan förändra ditt liv. Skriven på ett lättläst och lustfyllt sätt med magiska exempel och en känsla av att allt är möjligt – även för dig.

Kattöga av Margaret Atwood: Har skrivit en del på Planeten om metaforer och liknelser. Här har ni drottningen! Läs, lär, härma.

Hare brain, tortoise mind av Guy Claxton: Om hur vårt undermedvetna jobbar i det tysta. Vikten av att släppa kontrollen för att få tag på alla nyanserna som din hjärna bär på. Fascinerande och intressant läsning.

Så. Slutligen. Ett litet medskick att ta in fram till augusti när nästa brev anländer din inbox.

Början på ett kreativitetsmanifest – kopiera, printa och sätt upp vid datorn:

  • Kreativitet är inte endast kopplat till konstnärskap – det är ett sätt att se på livet.
  • Kreativitet är en gåva som alla har fått. Var tacksam. Respektera den. Använd den. Allt annat är slöseri.
  • Kreativitet handlar om att få koll på dina rädslor och få syn på vad som skrämmer dig till att inte leva fullt ut.
  • Kreativiteten lever på reflektion, tristess, tacksamhet, kunskap och fruktbara relationer.
  • Kreativitet är att säga ja istället för nej – till dig själv och till omvärlden.
  • Kreativitet påverkar alla områden i ditt liv. Det handlar om din egen livskvalitet.

Så – skriv, klura, respektera dig själv och din kreativitet. Vi hörs snart igen!

Hej så länge!

/ Frida Spikdotter Nilsson
Skrivplaneten.se

PS Och för dig som läst ända hit – kanske en paus med lite annat? Jag på en landsväg eller jag som pratar om vikten av kreativt miljöombyte… Mycket nöje! Eller nåt… DS

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: