Kära medresenär!

Vår gemensamma tripp fortsätter. Sommaren alltmer bakom, hösten breder ut sig framför oss som en färgrik förhoppning. Och vi befinner oss på en resa som aldrig behöver ta slut: den som sker på insidan…

Klyschigt? Nej. Jag tycker inte det. För vi är fascinerande alltihopa. Som små universum av upplevelser, fria att tänka och skapa vad vi vill. Ingen kan komma åt oss där inne och det är en användbar insikt: vi är vår egen fristad som vi bär med oss överallt, dygnets alla timmar.

Tänkte därför att vi skulle snacka lite om frihet i det här nyhetsbrevet. Jag tycker nämligen att kreativitet och frihet hör ihop på flera sätt.

Du har det i dig
Kreativitet handlar inte om att ha fantasi eller sprudlande energiska idéer hela tiden – det är sånt som kommer och går. Det handlar inte heller om att behärska ett hantverk, såsom att måla tavlor eller skriva böcker. Det är snarare ett förhållningssätt till livet och baseras på självkännedom kring den egna kreativa processen och modet att våga bejaka sin längtan till uttryck.

Alla kan komma dit. Alla har det i sig.

Du kan lära dig att dämpa den där rösten som säger att du inte kan eller inte borde. Frihet och oberoende från den rösten är att släppa taget om pålagda måsten och föreställningar om vad du klarar av och inte. Du kan tillåta dig själv att leva på en annan grund, en som du själv står för, inte den som någon annan byggt åt dig genom att tala om för dig vem du är.

Din egen grund. Där du är fri att göra precis vad du vill.

Kliv över hinder – se vad som finns där bakom
Därför är kanske det allra viktigaste: att känna till dina bördor, hinder och slentrianmässiga “borden” – för att medvetet kunna göra dig av med dem. Allt det pålagda, allt det du tror förväntas av dig, alla anpassningar du böjer dig inför måste bort. Att inte låta dig bli dömd – och bedömd! – för dina drömmar och inte heller döma andra för att de törs. Ta rygg istället. Det finns ingen energi i bitterhet.

Det här är ingen lätt sak och kommer inte gratis (insikter gör sällan det…). Men allting har sin början och jag tror – mer än tror förresten, det är min övertygelse – att skrivandet sakta men säkert kan göra oss, om inte komplett fria, så åtminstone friare. Med Morgonsidorna som rustning, pennan som lasersvärd och skallen i nyfiken-mode kan vi forska både inåt och utåt i världar som hjälper oss att hitta oss själva, som vi var en gång, innan omvärlden la sig i oss.

Några halvcoachande frågor du kan använda – klura på dem några dagar och se vad som händer:

  • Känner du dig fri? Om du rannsakar dig själv, ditt liv, din tanke, det du ägnar dina dagar åt – känner du dig fri då?
  • Om inte – vad är det som håller dig fast? Vilka delar tynger ner din lätthet, vad hindrar din luftballong från att lyfta?
  • Vad behöver du för att skära loss repen som håller sandsäckarna?
  • Är du höjdrädd? Vad tror du kommer att synas där uppifrån?


Skrivfrihet…
Att skriva sig bort från prestationsångest är olika svårt för olika människor givetvis. Men ett tips från skrivcoachen (jag i det här fallet alltså… ha ha!) får ändå bli: fortsätt, fortsätt, fortsätt. Det är det bästa sättet. Häng i. Skriv varje dag, ge inte dig själv ens en chans att läsa det du producerar (åtminstone under en period), blicka inte bakåt. Blir du missnöjd med en mening – skriv en ny. Gå inte tillbaka och rätta.

Skriv tills du slutar döma dig själv. Låt orden komma, lägg ingen vikt vid dem. Skriv så att du nästan blir på gränsen till likgiltig… för då har du avdramatiserat tillräckligt och kanske du märker hur du sakta men säkert byter frekvens.

Jag kan nästan lova: i samma stund som du släpper taget om texten, så flyter något annat upp.

Kanske en liten bit av friheten…?

Det finns övningar för dig som vill identifiera dina egna hinder – här är en, till exempel. Och en om att bryta vanor kommer också väl till pass i sammanhanget.

Det finns mycket att säga om kreativ frihet. Personligen sätter jag längtan högt på listan över saker jag vill göra i livet.

Sista chansen – no 1
Min workshop den 7:e september i Stockholm har fyra platser kvar och om några dagar stänger jag möjligheten att boka – jag behöver tid att förbereda, researcha gruppen och spika alla övningar. Efter workshopen fixar jag lite mingel i köket – du som när modig kan kolla det här kaosiga klippet där jag (bland annat…) snackar om workshopens innehåll.

Sista chansen – no 2
Uppstartsmöjligheten att bli årsmedlem på Skrivplaneten för galna 900 kr/år löper ut 31 augusti. Sen kommer priset ligga på 1.800 kr/år. I alla fall till en början. Du som hakar på nu kommer dock alltid att ha 50% rabatt varje år du förlänger ditt medlemskap framöver. Så har jag bestämt. För att jag kan och vill.

Min hesa stämma i etern…
Fick under augusti den STORA äran att delta i Proleadpodden och snacka kreativ kommunikation. Fokus blev skrivandet som metod och en del konkreta råd och tips, men också lite prat om hur ledare kan förbereda sig för olika situationen – via skrivandet. Kanske till och med få medarbetarna på tåget genom orden? Hur som helst. Fantastiskt roligt samtal som kanske ger dig lite skrivenergi?

Det var allt för den här gången. Och lova mig att komma ihåg: respektera din kreativitet. Annars kommer ingen annan heller göra det.

Hej så länge!

/ Frida Spikdotter Nilsson, din kreativa reseledare på Skrivplaneten.se

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: