Hejsan,

Nu blir det storytelling. Jag vill genast presentera en övning som du kan göra lite när som helst för att sätta igång skallen och öppna användbara storytellingspår. Det är larvigt enkelt.

Gör följande: ta en tråkig text, vilken som helst, och skriv om den som du vill. Go bananas. Ingen ska läsa, släng medvetet bort eventuella hämningar och bara kör. Leta efter trådar i det tråkiga, dra i dem åt helt andra håll, hitta cirkusen i orden, jonglera med flosklerna och se vad som uppstår. Måla bilder, aktivera läsarens sinnen.

Våga vägra vanlig.

Upprepa regelbundet. Känn skillnaden som sker över tid. Känn hur du vågar ta ut svängarna allt längre, hur nya ord trillar ner, hur du – vecka för vecka – får tillgång till något annat. Kan det vara kreativiteten som glittrar till där, mitt i vanligheten? Det skulle jag tro.

Jag bugar mig djupt i respekt för dig som väljer att upptäcka något mer än den gråa ytan. Vi ses under regnbågen!

Ett exempel

Man brukar ju vilja ha ett exempel att ta rygg på – så här kommer mitt. Tillsammans med Sofia Broberger på Sourcingskolan har jag sen i höstas kört workshopen Storytelling för rekryterare. Jag kan inget om rekrytering – men är rätt varm i kläderna när det gäller storytelling och skrivande… Vi förenar våra kompetenser och skapar en tredje: roligare texter i rekryteringssvängen. Samarbetet har fyllt massa rekryterare med kreativitet och boostat deras skrivande. Urkul, givetvis. Så vi fortsätter till hösten.

Det här slängde jag ihop till deltagarna på senaste workshopen som ett exempel. Se om du känner någon skillnad. Annonsen riktade sig till unga människor. Jag har tagit bort företagsnamnet, p.g.a feg.

Original:
Som säljare är din främsta uppgift att få kunden att trivas, känna sig välkommen och att se till de hittar rätt produkter och lösningar under sitt besök. Med engagemang, personligt ansvar och initiativkraft lyfter du tillsammans med dina kollegor upplevelsen av att handla på FÖRETAGSNAMN. På ett serviceinriktat sätt tar du aktivt kontakt och skapar kundmöten, svarar på frågor och berättar om våra produkter. I din roll ingår det också att arbeta i kassa och vara en del av varuflödet i form av påfyllning.

Min variant:
Vår butik kan vara som en djungel. Tänk på dig själv som Tarzan, som svingar sig mellan hyllorna och med lätthet visar kunderna hur de hittar rätt i vårt enorma sortiment. De kunder som mött dig kommer inte att glömma sitt besök hos oss – för du vet verkligen vad service är. Du vet att det är att vara påläst, intresserad och att inget problem är för stort. Ibland slår du dig ner i kassan, ibland fyller du på varor ute i butiken. Du går igång på variationen och räds inte att använda dina muskler ute på vårt lager. Varje arbetspass är ett träningspass – både för kropp och själ.

Säger inte att det är en bättre, eller ens en bra annons. Vet inte heller om den skulle funka. Det var inte därför jag skrev den. Det var för att visa att samma budskap kan presenteras på oändliga sätt – så varför välja det knastertorra? Vilket är ditt sätt?

Livet ska vara kul i alla kanter och hörn och kommunikation… helt ärligt… why so serious? Why så lite känslor och bilder och kontext? Så många texter som slipats till ”perfektion” och som aldrig blir lästa. Nej. Var en motvikt. Risken är minmal att det blir FÖR galet. Det ser våra inre hämningar till.

Storytellingpodden – kunskap, garv och inspiration

Men wow! Storytellingpodden med Anna Eriksson Skarin och Frida Spikdotter Nilsson! Själen känns mjuk, jag ler av igenkänning, jag ropar högt ‘JA!!!’ av starka aha-upplevelser!” En lyssnares statusuppdatering på Facebook i veckan…

Jag låter den tala för sig själv och berättar bara lite kort om att du hittar till lyssningen här.

Vi angriper ämnet från olika håll: varumärke, säljsituation och kundmöte, som personlig utveckling – och det kommer mer framöver. Den som väntar på något gott

Får jag be dig om hjälp?

Jag tror att ni som prenumererar gör det för att ni gillar Skrivplanetens innehåll och mina olika infall. Därför vågar jag be om en tjänst… för jag behöver verkligen hjälp med en grej som jag inte kan fixa själv.

Har du tid, lust och ork att gå in och skriva en rad om din uppfattning av Skrivplaneten på Kurser.se? Jag skulle bli evigt tacksam! Här kommer du direkt till recensionssidan.

Tack! Det kan bli det här som gör det möjligt för mig att fortsätta driva sajten på sättet jag gör. Och förutom det: varje positivt omdöme betyder så mycket för mig, rent energimässigt.

Sommarpresent!

Både mina ungar är födda under det bistra vinterhalvåret. När de var små tyckte jag att det var så tråkigt att jag införde konceptet ”Midsommarpresent” för att liksom få skämma bort dem även under sommaren. Ofta köpte jag något sällskapsspel som vi kunde köra tillsammans utomhus.

Är du chef eller ledare? Dags att införa konceptet till dina medarbetare! Ett presentkort hos Skrivplaneten blir en investering både för individen och för företaget, vågar jag lova. Medarbetare som får ge sin egen kreativitet utrymme blir människor som glittrar och gnistrar – både på arbetstid och utanför. För kreativiteten har inga gränser. Släpp in den. Ge den utrymme. Ge den tid. Ge bort den möjligheten.

Inget kommer bli sig likt.

Är du egenföretagare? Ge dig din egen story i sommarpresent. That’s self love! Och bonus att du kommer kunna rivstarta hösten med kommunikation från magen, hjärtat, själen.

Nu ska jag ut och bära tegel och lägga på ett tak. Sen ska jag fortsätta skriva på min roman som växer rad för rad. Min första, riktiga. Då och då jobbar jag lite på mitt nästa Skrivplaneten-kurs-projekt.

Tacksam över att kunna dela med mig av allt jag lärt mig under årens lopp – och att göra det i en takt som funkar och lämnar plats för det undermedvetna att göra sitt. För har man en gång klivit ner i sin egen kreativitet vill man aldrig kliva upp. Så glad att jag genomgått alla faser i det som sen blev Medveten kreativitet. Mitt liv är på riktigt ett annat liv efter den processen.

Ett liv på riktigt.

Vill du komma med och förändra din vardag, så vet du var du hittar programmet. Respektera din kreativitet, så kommer den att respektera dig. Tillåt dig aldrig att skrumpna. Livet är för kort för det.

Hej så länge!
/ Frida Spikdotter Nilsson

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: