Vad som är en dålig vana är upp till var och en att avgöra. Jag tänker inte döma. Du vet bäst själv vilka saker som skaver i din tillvaro. Saker du ägnar dig åt för att de är sköna i stunden, men som sänker dig på sikt när ångesten kommer krypande. De där grejerna som får dig att må dåligt och känna dig sopig, fast inte på en gång. Det kommer lite senare.

Om du inte känner igen dig så ber jag att få gratulera. Vi andra kan prova den här tankeövningen för att få hjälp att se vad i vår tillvaro som stoppar vår kreativitet från att sippra fram.

Bryta gamla mönster – för att skapa nya

  • Skriv en lista på vanor hos dig själv som du stör dig på. Sånt du gör för mycket av fast du innerst inne egentligen vet att du inte vill. ”Netflixande”, slösurfande, allmänt uppskjutande av saker och ting, konsumtion av olika slag – vad som helst som tar dina krafter.
  • Bryt ner dina identifierade ovanor i beståndsdelar. Skapa dig en övergripande bild – finns det ett mönster?  Kan du tolka det du ser och hitta större anledningar där bakom? Kan det till och med finnas en dold orsak för dig att känna obehag inför att frigöra för mycket av din kreativitet…?
  • Börja förändra en liten del i taget. När du är medveten om att du slösurfar för mycket – skär ner på tiden successivt. Fortsätt att göra små förändringar varje dag under 30 dagar – men aldrig så att det känns övermäktigt.
  • För gärna dagbok i slutet av varje dag så att processen blir synlig för dig. 
  • När en månad gått – utvärdera och känn hur förändringen påverkat dig. Har du kunnat ägna mer tid åt kreativa aktiviteter? Eller annat som du ersatt ditt ofrivilliga beteende med? 
  • Belöna dig själv med dejt med dig själv – på ett museum, i skogen, på ett kafé eller en sovmorgon. 

    Syfte: Att få en klarare bild över vad som hindrar dig från att vara kreativ. Rensa bort saker som får dig att känna dig dålig. Sluta tappa bort värdefull energi som ger dig kreativa impulser att skriva och skapa.

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: