Den här övningen grundar sig i ett knep jag kör med mig själv när jag haft svårt att sova i perioder. Jag har sen överfört den på mina barn i samma syfte (fast då med uppmaningen: gå in i mormor och morfars hus) och det har ofta fungerat över förväntan. Så steget att ta den vidare till mina coachingklienter blev inte så långt. Jag vågade till och med kalla den ”välbeprövad”, vilket kanske var lite att ta i, trots allt. Välbeprövad av tre personer…

Men hur som helst. Den fungerar. Och den går att twista till efter behov. Skriver du marknadsföring för företag, storytelling eller vill hitta lite nytt tänk för varumärkestexter anpassar du den exempelvis efter jobbmiljö. Det blir möjligen lite ytligare, men kan fylla sin funktion för att öka på kreativiteten mellan flosklerna. Det ger i alla fall lite mer motorväg till det beskrivande språket som kan ge texter extra liv och måla bilder som är lätt för läsaren att koppla upp mot.

Gör lite som du vill – men här kör vi ända in i det undermedvetna. Ända in i barnrummet… Ge dig själv tid. Den här övningen behöver det. 

Tänk tillbaka, gå in i ditt barnrum

  • Avskärma dig från verkligheten på det sätt som passar dig. Stäng en dörr, sätt i lurar och höj musiken. Stirra ut genom fönstret i tystnad eller blunda och meditera en stund.
  • När du är redo – gå i tanken in i ditt gamla barnrum (har du flera, välj ut ett av dem – det som betytt mest för dig). Ställ dig på tröskeln och betrakta det du har framför dig. Se dig omkring noga. Upptäck detaljerna. Kliv in i rummet och gå runt, titta på allt du kan se – stort som smått. Återkom till de saker som känns luddiga. Om en stund kan de plötsligt bli glasklara för din inre blick. 
  • Börja skriv! Skriv ner sakerna du ser, beskriv dem i färg och form. Alla detaljer. Kanske har sakerna särskilda betydelser för dig. Skriv ner dem också. 
  • Om det hjälper dig att komma igång – börja med att upprepa: “Jag ser…” och lista allt du noterar runtomkring dig. Du kan skriva ihop till en löpande text senare. Försöka att inte störa dig själv när du upptäcker att dina inre bilder börjar utkristalliseras framför dig.
  • Bejaka de minnen som kommer till dig. Koppla ihop minnen och ting. Om det kommer berättelser, låt dem komma. Om inte, fortsätt kliv runt i ditt inre.

    Syfte: Att få en kick av att uppleva hur mycket som finns dolt inom dig. Att få kontakt med din inre unge som finns med dig alla dagar men som du lätt glömmer bort att ta hand om. Att få förståelse för hur stor din interna kreativa resurs är – det är en oändlig källa att ösa ord ur. Och den är helt unik. Ingen annan har just den. 

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: