Det här är en övning som hjälper dig att stretcha dig själv skrivmässigt. Komma lite djupare och förhoppningsvis ge dig tillgång till fler nivåer av både språk och tanke.

Den går att applicera på de flesta skrivprocesser – långa som korta. Antingen för att komma loss kreativitetsmässigt eller bara som en utmaning eller ett test: vad kommer upp? Vad händer med texten om du gräver lite till där du redan står.

Den tredje tanken

  • Välj en text du redan arbetar på eller ett tema som du velat skriva om en tid men inte riktigt kommit igång med.
  • Strömskriv en stund för att värma upp – vad som helst. Bara ord som kommer upp, gärna för hand med penna och papper. För att släppa garden en smula och komma i skrivfokus.
  • När du börjar jobba på din text och står och väger ett ord eller en formulering: ta inte det första du kommer på. Inte heller det andra. Välj det tredje!
  • Fortsätt skriv. Nästa gång du kommer till ett mer avancerat ord, en metafor eller en liknelse, en klurig formulering – fortsätt göra som i punkten ovan: välj det tredje som kommer upp. Det blir ett sätt att utmana gamla hjulspår, skrivkramp och idétorka.
  • På det här sättet kan du fortsätta din tankekedja, kanske gräva upp en mindre självklar formulering – som i sin tur skapar nya formuleringar, ordval eller idéer.
  • På det här sättet breddar du din skriverfarenhet och möter sidor hos dig själv som går utöver det du vanligen hamnar i. Kanske kan du trampa upp några nya spår och utmana din tonalitet.

Syfte: Utmana din tonalitet, hitta nya nivåer i dina texter, variera dig själv och hålla skrivlusten vid liv.

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: