Våra möbler bär på historier. Särskilt vissa typer av möbler. Soffor där människor gjort avtryck i kuddarna, fört samtal, sovit, läst, bråkat, skrattat, ammat, festat. Stolar som kanske gått i arv, som generationer suttit på i åratal, i livets olika faser. Arbetsbord som rymmer ord och öden. Bord. Där vardagen utspelar sig genom middagar, frukostar, möten, familjeangelägenheter, ensamt vilande.

Den här är en övning som tar avstamp i det praktiska – men kanske slutar på en helt annan plats?

Möbler är synonymt med ett hem. Ett tomt hus eller en öde lägenhet är inget annat än ett skal. När vi väljer hur vårt hem och vår trygghet ska se ut gör vi det mycket genom att möblera det. Färger, material, design och stil. Våra personligheter börjar besjäla de rum vi bebor, genom tingen vi väljer att leva med – och genom människorna som rör sig genom de möblerade rummen.

Den här övningen handlar om en möbel och vilka berättelser den bär på.

Låt bordet berätta

  • Ägna en stund till att tänka på bord du haft i ditt liv. Hos mor- eller farföräldrar kanske. Eller hos en barndomsvän. Ditt matbord under uppväxten. Skrivbord som betytt något för dig. Soffbord, sängbord, hallbord, konferensbord eller bord utomhus.
  • Fastna för något av dem. Börja beskriva det i ord. Materialet, ytan, benen. Hur känns det? Har det några särskilda märken som bär på minnen? Hur ser det ut för dig?
  • Sen börjar du vandra tillbaka i minnet. Vilken relation har du till den här möbeln? Vad har den betytt för dig?
  • Vad har hänt kring just det här bordet? Vilka har bjudits in att sitta vid det? Vad kommer du ihåg? Finns det scener som kommer till dig? Kan du återberätta dem? Kan du skriva en dialog utifrån ditt bord och de som sitter kring det? Vilka är det som sitter kring bordet? Vilka relationer har dem och vad säger de till varandra?
  • Sluta inte när du känner att du tömt ur dig allt. Stanna en stund till och utforska området och rummet där bordet befinner sig. Kommer det flera scener? Kan du berätta en hel liten livshistoria om bordet? Vilka ord kommer? Vilka känslor? Kan du beskriva dem alla?
  • Givetvis: om en annan möbel dyker upp – skriv om den också. Eller istället. Luften är fri.
  • För hardcore: dela din bord-historia med någon och be dem göra samma sak. Vad blir beröringspunkter? Var skiljer sig era historier? Samtal och reflektera tillsammans. Resultatet kan bli coolare än du tror…

Syfte: Att se ett ting och gå djupare, fokusera på ett område och gräva där du står. Att inte stanna när du tror du är färdig. Att minnas något som annars kanske hade passerat obemärkt. Att bli bra på att hitta dina egna historier och förstå att de är viktiga och betydelsefulla.

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: