Hej i sommaren,

Jag stod och målade fönster i förra veckan och tänkte på det här med energi. Hur flummigt det låter, men hur verkligt det är. Hur den stiger och faller och hur svår den är att förstå sig på – och helt omöjlig att ha makt över eftersom den är så beroende av omvärlden.

För att förenkla för mig själv brukar jag tänka: man vaknar med 100% ( det gör man mycket sällan, men om vi låtsas för enkelhetens skull…). Vi vaknar med 100% – vad är det första vi tänker på? Är det något som ger eller tar? Vad är det första vi utsätter vår dyrbara energi för?

Ger vi bort den? Tar vi hand om den, vårdar den, värnar den?

Eller inleder vi dagen med att genast slösa bort delar av den på någon som inte ens vet att vi finns till?

Onödigt. De självlagda krokbenen är många. De svarta hålen ännu fler.

Energikaos – upp och ner redan innan frukost

Måste jag storhandla idag? Oj, oj, fy. 10% rök där, ungefär. Det där mötet… vet precis hur det kommer gå, det kommer bli gnäll och så får jag försöka fixa upp och vara orimligt positiv – VILL inte. 13% bort. Scrollar lite på Instagram och hittar en tvärsäker rasist eller en homohatare – 20% down the drain direkt.

Ska sluta slöscrolla har jag ju sagt.

Plockar upp min bok. Visserligen ganska blodig story, men får 5% bara av att känna boktyngden i handen. Tack så mycket! Går upp och gör en stark svart kaffe i enorm mugg och får tillbaka alla de 20% som rassen snodde.

Och så där håller det på. Upp och ner. Och det går ju – till viss del – att välja och vraka lite i den där floden av energiflöde som väller över oss och vår tillvaro.

Genom självmedvetenhet går det att undvika de allra värsta fällorna och spara på sig. Hämta hem och kanalisera i kreativitet och projekt som får dig att känna återhämtning.

För egen del innebär återhämtning aldrig att ”göra ingenting”. Min energi kommer till mig i görandet, i skapandet. Men det måste vara skapande på mina villkor, inte på andras. Och vad jag lägger i ordet ”skapa” är upp till mig.

Det kan vara en bukett. Det kan vara att måla ett fönster. Eller att duka upp fint för gäster som kommer, om det så bara är grannarna som kom över – precis som de gjorde igår och i förrgår och alla andra dagar denna sommar.

Det är tanken som räknas. Det är handlingen som räknas. Det är känslan som räknas.

Men som alltid: du måste göra insiktsjobbet själv. Du behöver själv komma fram till: det räcker nu. Livet är för kort för energiläckage. Dags att satsa på min kreativitet istället för att kasta bort min energi på att sura över andras kickar.

Undvik dina svarta hål – skriv dig bort från dem

Många är lediga nu, men jag skulle inte vilja påstå att det automatiskt betyder energipåfyllning. Personligen kan jag bli ganska stressad av mat som ska fixas och leenden som ska breddas och förståelse för allas olikheter på liten yta som ska uppammas.

Varför inte en uppgift: Sätt dig ner med penna och papper och skriv ner dina svarta hål. Och så bestämmer du dig för att undvika dem under den närmaste månaden. Glid mellan dem, gå därifrån, vänd ryggen till dem. Tala till dem. ”Jag ser dig, jag går förbi dig – jag respekterar min tid och mitt liv.”

Skriv dig bort från dina svarta hål. Gör dem synliga.

Återkom till övningen om en månad igen. Lägg in i kalender och göra samma sak igen: skriv om din upplevelse.

Vad får du syn på?

Jag skriver – du skriver?

Just nu är mycket satt på paus i mitt liv eftersom jag gör något som kräver paus: jag skriver en bok. Det är svårt. Det är jobbigt. Men jag gör det ändå och jag har gett mig fan på att det ska bli bra.

Skrivplaneten snurrar vidare så klart i skönt lagom-tempo och till hösten kommer jag även ta ett begränsat antal externa skrivuppdrag efter att tackat nej till att formulera andras texter under ett antal år.

Vill du hänga med mig hakar du på någon av mina kurser här!

Är du egenföretagare eller småföretagare som vill vässa skriv, kommunikation och storytelling inför höstens rivstart post-corona då börjar du jobba med Storyplanen här!

Vill du bara utmana dig skrivmässigt? Då hittar du mina övningar här!

Och om du funderar på ”Jag vill, men hey… är hennes grejer egentligen något att ha?” – då tycker jag du ska läsa de här recensionerna. Finare blir det knappt!

Nu önskar jag dig ett gäng varma lata dagar till. Jag önskar dig många kreativa moln och idéer som glimrar till och får bli till verkligheten. Kanske via din penna?

Hur som helst. Respektera din kreativitet, så kommer den att respektera dig.

Hej så länge!
/ Frida Spikdotter Nilsson

Köp Efter Morris här:

Prenumerera på nyhetsbrevet: